Hlavní obsah

Zisk Applu klesl, výhled pro tržby však předčil očekávání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

Čistý zisk americké technologické společnosti Apple ve druhém finančním čtvrtletí meziročně klesl o 16 procent na 11,56 miliardy dolarů (zhruba 264 miliard Kč). Oznámila to firma. Tržby společnosti i jejich výhled pro nové čtvrtletí však překonaly očekáváním analytiků, a to navzdory rekordnímu propadu čtvrtletních příjmů z prodeje telefonů iPhone. Akcie podniku si tak po zveřejnění výsledků připisovaly přes pět procent.

Foto: Elijah Nouvelage, Reuters

Šéf Applu Tim Cook

Článek

Celkové tržby Applu se ve druhém finančním čtvrtletí, které skončilo 30. března, meziročně snížily o pět procent na 58,02 miliardy dolarů. Analytici přitom v anketě firmy Refinitiv předpovídali výraznější pokles, a to na 57,37 miliardy dolarů. V nynějším finančním čtvrtletí očekává Apple tržby 52,5 až 54,5 miliardy dolarů, zatímco analytici tyto tržby odhadli pouze na 51,93 miliardy dolarů.

Tržby z prodeje chytrých telefonů iPhone se ve druhém finančním čtvrtletí meziročně propadly o 17 procent na zhruba 31 miliard dolarů. To představuje jejich doposud nejvýraznější pokles, upozornila agentura Reuters.

Generální ředitel podniku Tim Cook nicméně uvedl, že v závěru kvartálu začala poptávka po iPhonech oživovat. K tomu podle něj přispěly mimo jiné úpravy cen těchto telefonů na čínském trhu, na kterém firma čelí ostré konkurenci ze strany domácích výrobců.

Společnost Apple rovněž oznámila, že vynaloží dalších 75 miliard dolarů (1,7 bilionu Kč) na zpětný odkup svých akcií a že se rozhodla zvýšit dividendu o pět procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám