Hlavní obsah

Nejen Facebook, ale také Instagram. Zašifrovány nebyly miliony uživatelských hesel

– San Francisco

Facebook v nezašifrované podobě ukládal nejen hesla milionů uživatelů stejnojmenné sociální sítě, ale také k milionům účtů na síti Instagram. Kalifornská společnost ve čtvrtek aktualizovala březnovou tiskovou zprávu o bezpečnostním problému, v níž původně hovořila o desetitisících zasažených instagramových účtů. Komentátorům neuniklo, že Facebook novou informaci vypustil ve chvíli, kdy americká média zaměstnává zveřejnění zprávy o ruských zásazích do prezidentských voleb.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Od chvíle, co jsme tento příspěvek zveřejnili, jsme objevili další záznamy hesel k Instagramu ukládaných v čitelném formátu. Nyní odhadujeme, že se tento problém dotkl milionů uživatelů Instagramu. Budeme tyto uživatele informovat, stejně jako jsme to udělali u těch ostatních," zní aktualizace sdělení z 21. března.

Před měsícem Facebook přiznal, že uchovával v nezašifrované podobě hesla stamilionů uživatelů největší sociální sítě světa. Na problém prý provozovatel přišel v lednu při "rutinní bezpečnostní kontrole". Z tiskové zprávy není jasné, jak dlouho byla hesla čitelná, expert na počítačovou bezpečnost Brian Krebs, který v březnu na chybu upozornil, však tvrdil, že soubory s hesly v běžném textovém formátu vznikaly od roku 2012.

Hesla si mohli přečíst pouze zaměstnanci

Facebook, který Instagram koupil v roce 2012, zdůrazňuje, že hesla si mohli přečíst pouze jeho zaměstnanci. Zároveň ujišťuje, že se neprokázalo žádné zneužití této mezery v zabezpečení. Problém už byl podle tiskového prohlášení napraven.

"Tohle je záležitost, kterou už média intenzivně pokrývala, ale zkrátka chceme jasně uvést, že jsme se jednoduše dozvěděli o dalších heslech ukládaných tímto způsobem," komentoval představitel Facebooku vývoj reportérovi amerického webu Recode Kurtu Wagnerovi, který na novou informaci upozornil na Twitteru.

"Načasování Facebooku s podobnými prohlášeními je zpravidla bravurní. Tento update přichází stejné ráno jako Muellerova zpráva," napsal Wagner v odkaze na zveřejnění zprávy zvláštního vyšetřovatele FBI Roberta Muellera. Komentátoři už v minulosti poukazovali na to, že internetový gigant zveřejňuje nepříjemné informace v momentech, kdy by jim mohla být věnována menší pozornost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám