Hlavní obsah

Stamiliony dolarů zmizely. Zakladatel bitcoinové burzy dostal podmínku

Tokio

Tokijský soud uložil na konci minulého týdne podmíněný trest dva a půl roku zakladateli zkrachovalé kryptoměnové burzy Mt. Gox Marku Karpelesovi. Potrestal tak jeho účast na zmizení 850 000 bitcoinů v hodnotě stamilionů dolarů, jež předcházelo zhroucení směnárny. Informovala o tom japonská agentura Kyodo News.

Foto: ČTK/AP

Mark Karpeles krátce po zadržení

Článek

Soud rozhodl o čtyřletém odkladu trestu pro Karpelese za falšování údajů. V případě zpronevěry ho naopak zprostil obžaloby. Prokurátor pro něj žádal desetiletý trest. Třiatřicetiletý Karpeles, který je francouzským občanem, se v obou případech považuje za nevinného.

Na tokijské bitcoinové burze Mt. Gox se v době její největší slávy uskutečňovalo až 80 procent světového obchodu v této kryptoměně. V roce 2014 však požádala o bankrotovou ochranu před věřiteli. V žádosti uvedla, že v důsledku útoků hackerů zřejmě přišla o 850 000 bitcoinů, což při tehdejším kurzu představovalo zhruba 500 milionů dolarů.

Krach burzy poškodil pověst virtuálních měn, zároveň však přiměl vlády některých států, aby bitcoin začaly právně regulovat a licencovat směnárny virtuálních měn.

Foto: ČTK/AP

Bývalý šéf Mt. Gox Mark Karpeles (druhý zprava)

Poslední bitcoin v roce 2140

Bitcoin vytvořil anonymní vývojář vystupující pod pseudonymem Satoš Nakamoto. Dodnes se přitom neví, kdo to ve skutečnosti je. V roce 2016 se k autorství přiznal australský podnikatel Craig Wright, přesvědčivé důkazy ale neposkytl. Předloni byl sice za autora bitcoinu označován americký podnikatel a vizionář Elon Musk, on nicméně toto tvrzení popřel.

Atraktivní je na bitcoinech i to, že uživatel nemusí teoreticky za jejich pořízení zaplatit ani korunu. Lidé je totiž mohou těžit sami s využitím svých počítačů.

Stále nové mince totiž „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám