Hlavní obsah

Miliardy si zakladatel obří směnárny vezme do hrobu. Jsou zašifrované v notebooku

Novinky, mif

Velmi nečekanou dohru bude mít náhlá smrt Geralda Cottena, šéfa největší kanadské směnárny s kryptoměnami Quadriga. Finanční rezervy celé firmy – více než tři miliardy korun – totiž byly uložené v kybernetických mincích právě v jeho notebooku. Ten je zašifrovaný a už několik měsíců se k němu nemůže nikdo dostat. Upozornil na to server BBC.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

Cotten zemřel loni ve věku pouhých 30 let při cestách po Indii v souvislosti s Crohnovou nemocí, tedy zánětlivým onemocněním trávicího ústrojí.

Kanadská banka CIBC v souvislosti s tím zmrazila bezmála 26 miliónů dolarů (585 miliónů korun) kvůli tomu, že jejich vlastnictví údajně bylo nejasné. Podle vyjádření společnosti Quadriga však mělo jít o peníze klientů. Těm firma oznámila, že o své uložené finance se obávat nemusí, neboť podnik má ještě daleko větší rezervy ve virtuálních měnách.

Vdova nemůže heslo najít

Ale právě v tom je kámen celého úrazu. Rezervy skutečně existují, ale jsou uloženy v číselných kombinacích v notebooku zesnulého Cottena. Ten je přitom zašifrovaný, a tak se k důležitým datům nikdo nedostane – bez přesných číselných kombinací jsou v podstatě všechny peníze nedosažitelné.

Gerald Cotten na archivním snímku

Vdova po šéfovi společnosti Quadriga Jennifer Robertsonová již dříve uvedla, že celý dům obrátila naruby. Heslo k zašifrovanému notebooku, které by zpřístupnilo všechny finanční rezervy, však nikde nenašla. „Navzdory opakovaným a pečlivým prohlídkám jsem nikde nedokázala najít heslo samotné, ani náznaky k němu vedoucí,“ prohlásila Robertsonová.

Nejde přitom o žádnou zanedbatelnou sumu, v notebooku mají být uložené mince v hodnotě 140 miliónů dolarů, tedy v přepočtu 3,2 miliardy korun.

Celkové závazky jsou daleko vyšší

Celkové závazky společnosti Quadriga jsou nicméně daleko větší. Firma, která má po celém světě zhruba 115 000 uživatelů, dluží podle serveru BBC 250 miliónů dolarů (5,6 miliardy korun). „Usilovně pracujeme na tom, abychom byli schopní všechny své závazky vyrovnat,“ uvedl podnik v oficiálním prohlášení.

Celým případem se nyní bude zabývat soud, který má určit dohled nad vypořádáním všech pohledávek vůči věřitelům. V současnosti nicméně vše nasvědčuje tomu, že si Cotten vezme miliardy v kybernetických měnách do hrobu.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám