Hlavní obsah

Nokia výrazně snížila ztrátu, očekává slabší začátek roku

Helsinky

Finský výrobce telekomunikačních zařízení Nokia vloni snížil ztrátu na 340 milionů eur (8,8 miliardy Kč) z 1,5 miliardy eur v předchozím roce. Firma také uvedla, že zlepšení hospodářských výsledků očekává letos i příští rok, i když první pololetí bude zřejmě slabší. Akcie firmy proto na burze v Helsinkách po zahájení obchodování odepisovaly více než pět procent.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Čisté tržby loni klesly o 2,5 procenta na 22,56 miliardy eur. Ve čtvrtém čtvrtletí se však zhruba o tři procenta zvýšily a dosáhly 6,87 miliardy eur. Překonaly tak očekávání analytiků, kteří je v průzkumu agentury Reuters odhadovali v průměru na 6,64 miliardy eur.

"Nokia zakončila rok silným čtvrtým čtvrtletím," uvedl generální ředitel podniku Rajeev Suri. "Očekávám, že výkon Nokie se v celém letošním roce zlepší oproti loňskému roku," dodal.

Nokia předpokládá, že bude těžit z rychle rostoucích investic operátorů do mobilních sítí páté generace (5G). Finská firma dominuje odvětví telekomunikačních sítí spolu se švédským konkurentem Ericsson a čínským rivalem Huawei.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám