Hlavní obsah

Rusko si došlápne na technologické firmy, chystá pro ně tvrdší pokuty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko se chystá zavést tvrdší pokuty pro technologické firmy, které nedodržují jeho zákony, a to až do výše jednoho procenta příjmů firmy v Rusku. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací to uvedla agentura Reuters. Kreml tak posílí své postavení v boji s globálními technologickými giganty jako Facebook a Google.

Foto: Thomas Peter, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Za posledních pět let Rusko pro oblast internetu zavedlo přísnější zákony, vyžadující, aby vyhledávače odstraňovaly některé výsledky, aby služby pro zasílání zpráv sdílely šifrovací klíče s bezpečnostními službami a aby sociální sítě ukládaly osobní data ruských uživatelů na servery v Rusku.

Ruský úřad pro dozor nad internetem a komunikacemi Roskomnadzor už několikrát obvinil Facebook a Google, že nedodržují ruské zákony.

Pokuty a blokace

Plán zavedení tvrdších pokut připravila Putinova administrativa a k dokumentům se podle zdrojů agentury nyní mají vyjádřit představitelé technologického sektoru.

V současné době má Rusko v této oblasti dva nástroje, a to pokuty, které zpravidla sahají do výše několika tisíc dolarů, nebo může problematické on-line služby zablokovat, což je možnost, která s sebou nese technické obtíže.

Podle návrhu firmě, která nedodržuje pravidla, může být vyměřena pokuta do výše jednoho procenta jejích ročních příjmů v Rusku. Například tržby ruské dceřiné společnosti Googlu v roce 2017 činily 45,2 miliardy rublů (15,7 miliardy Kč). V současné době Google v Rusku, v rámci probíhajícího šetření Roskomnadzoru, čelí maximální pokutě 700 000 rublů. Podle navrhovaných změn může být pokuta uložena stejné společnosti několikrát, za každé zjištěné porušení pravidel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám