Hlavní obsah

Hrozí cenzura? Zakladatelé internetu varují před směrnicí o autorském právu

Novinky, mif

Evropský parlament finišuje práce na nové směrnici o autorském právu, která by měla začít platit během příštího roku. Její kritici však varují před tím, že návrh v současné podobě zapříčiní cenzuru internetu a výrazně omezí dostupnost informací.

Foto: Novinky

ilustrační foto

Článek

Směrnice obsahuje především dva kontroverzní články 11 a 13. První zmiňovaný je často označován jako „daň z odkazu“, což nejlépe vystihuje jeho skutečný význam. Europoslanci v podstatě chtějí, aby vyhledávače, sociální sítě a podobné služby platily vydavatelstvím za odkazy na články.

Omezí dostupnost informací

Evropští akademici však upozornili na to, že právě tento článek výrazně omezí dostupnost informací prostřednictvím internetu, protože jednotlivé platformy zkrátka nebudou ochotné platit vydavatelstvím peníze za to, že jim naopak přivádí čtenáře.

„Je velmi pravděpodobné, že by schválení návrhu omezilo volný tok informací, který je přitom pro fungování demokratické společnosti klíčový. Přestože cílem je ocenit lépe tvůrce a novináře, pravděpodobně bude v praxi efekt přesně opačný,“ stojí v otevřeném prohlášení, pod které se podepsalo bezmála 170 evropských akademiků.

V konečném důsledku by se to tedy nejvíce dotklo samotných uživatelů, kteří by přišli na internetu o možnost snadno vyhledat všechny informace a související články o věcech, které je zajímají.

Automatické systémy? Budou mazat všechno

Ještě hlasitěji jsou slyšet kritici článku 13 připravované směrnice. Ten v zásadě ukládá vyhledávačům, sociálním sítím a podobným webovým platformám striktnější povinnosti v oblasti obsahu nahrávaného uživateli. Provozovatelé jednotlivých serverů budou tedy daleko více muset kontrolovat, co na ně běžní uživatelé nahrávají a zda nejsou porušována autorská práva.

Už nyní mají nejrůznější servery pro sdílení dat povinnost řešit všechna upozornění na závadný obsah a v co nejkratší době jej zablokovat. Směrnice však počítá s tím, že by jednotlivé servery vyhledávaly autorsky chráněná díla samy a automaticky je mazaly.

A právě to vadí kritikům, mezi které patří například Vint Cerf, spoluautor protokolu TCP/IP, nebo Tim Berners-Lee, vynálezce WWW a autor první webové stránky v historii, nebo Jimmy Wales, zakladatel Wikipedie. Upozorňují na to, že filtrace dat bude probíhat prostřednictvím automatických systémů, které bohužel nejsou navzdory obrovskému pokroku v umělé inteligenci neomylné.

„Reforma autorských práv je potřebná, ale článek 13 připravované směrnice není řešení. Pokud bude přijat, skončí internet tak, jak ho známe – již nepůjde o otevřenou platformu, která byla hnacím motorem sdílení a inovací napříč lidskou společností,“ píše se v prohlášení, které zakladatelé internetu zaslali europoslancům.

Podle nich dělá článek 13 ze sociálních sítí a dalších internetových společností „copyrightovou policii“ a nutí je nasadit do provozu automatické systémy, které budou rozhodovat o tom, co se na celosvětové počítačové síti objeví a co nikoliv.

Rozhodne se příští týden

Členové Evropské aliance tiskových agentur (EANA), filmaři a další autoři naopak zavedení nové směrnice vítají, neboť jim pomůže zvýšit příjmy. Poukazují především na to, jak velké jsou jejich investice do výroby zpravodajství, naopak náklady na straně internetových platforem, jako jsou vyhledávače a sociální sítě, podle nich tak vysoké nejsou.

Europoslanci mají o nové směrnici hlasovat 12. září. V případě schválení by směrnice začala platit pro členské státy v roce 2019.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám