Hlavní obsah

Facebook spotřebuje stejně elektřiny jako 340 000 domácností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V loňském roce spotřeba sociální sítě Facebook činila 2,46 miliónů megawatthodin, což odpovídá roční spotřebě asi 340 000 amerických domácností. Z celkového objemu šlo 95 procent na napájení datových center, uvedl server Gizmodo. Podnik nyní hledá nové cesty, jak fungovat výhradně prostřednictvím obnovitelných zdrojů.

Foto: Eraldo Peres, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

"Facebook spotřebuje absolutně obludné množství energie," uvedl technologický web Gizmodo. Reagoval tak na zprávu této sociální sítě, že chce do konce roku 2020 běžet výhradně na energii z obnovitelných zdrojů. Také chce do stejného termínu snížit své emise skleníkových plynů o 75 procent.

Facebook uvádí, že už v roce 2017 se dostal na 51procentní pokrytí spotřeby energií z obnovitelných zdrojů, čímž o rok předběhl svůj vlastní cíl z roku 2015. Kalifornská firma si pro svůj provoz nechává stavět množství větrných a solárních elektráren. Loni bylo druhým největším zdrojem energie Facebooku uhlí, které pokrylo 18 procent spotřeby, následováno jádrem a zemním plynem.

Letos se podle Gizmodo tento mix dále převažoval ve prospěch obnovitelných zdrojů a tento trend má pokračovat "vyčištěním" provozu datového centra v Prineville v Oregonu. To má aktuálně na svědomí největší uhlíkovou stopu ze všech center Facebooku, firma však připravuje několik zelených elektráren v Oregonu a Utahu, které mají situaci zlepšit.

Co se týče emisí, loni Facebook vyprodukoval 979 000 tun oxidu uhličitého, uvádí firemní zpráva. Toto množství odpovídá asi 213 000 automobilů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám