Hlavní obsah

Uskuteční se miliardový obchod? Čína je ochotna jednat o spojení Qualcommu a NXP

– Šanghaj

Čínský regulační úřad (SAMR) oznámil, že návrhy společností Qualcomm a NXP Semiconductors, jak zachovat konkurenční prostředí na čínském trhu, ho neuspokojily, je však ochoten o obchodu dále jednat. Americký výrobce čipů Qualcomm ale nabídku na převzetí svého nizozemského konkurenta NXP Semiconductors, za něhož nabízel 44 miliard dolarů (966,5 miliardy Kč), už zrušil. Souhlas čínského regulátora nezískal do konečného termínu, kterým byla středeční půlnoc.

Foto: Mike Blake, Reuters

Ilustrační foto

Článek

SAMR uvedl, že návrhy společností, které vyřešily čínské antimonopolní obavy, byly nedostatečné a že je otevřen dalšímu jednání. Dodal, že stávající lhůta pro přezkoumání končí 15. srpna, prodloužený termínem pro přezkum je pak 14. října.

Odplata za americká cla?

Obchod Qualcommu a NXP, který byl oznámen v říjnu 2016 a mohl být jedním z největších mezi technologickými firmami, získal souhlas osmi z devíti zemí. Vzhledem k nynější eskalaci obchodního napětí mezi USA a Čínou vzbuzuje postoj čínských úřadů spekulace, že je odplatou za americká cla.

V tuto chvíli není jasné, jaké je stanovisko dotčených firem, uvedla agentura Reuters. NXP se jí nepodařilo kontaktovat a mluvčí Qualcommu jen poukázala na oznámení o ukončení smlouvy.

Reklama

Související témata:

Související články

Působení Facebooku v Číně se komplikuje

Plány Facebooku, jak posílit svou přítomnost na čínském trhu, se možná staly obětí konkurenčních politických a obchodních zájmů. Společnost v tomto týdnu...

Výběr článků

Načítám