Hlavní obsah

Čínský mobilní výrobce Xiaomi vykázal ve čtvrtletí ztrátu 23,8 miliardy Kč

– Hongkong

Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vykázal v prvním čtvrtletí letošního roku čistou ztrátu sedm miliard jüanů (23,8 miliardy Kč). Firma, která chystá vstup na burzu, údaje za stejné období loňského roku neposkytla. Pouze uvedla, že za celý loňský rok vykázala ztrátu 43,89 miliardy jüanů.

Foto: archív výrobce

Chytré telefony od společnosti Xiaomi (ilustrační foto)

Článek

Bez mimořádných položek však firma vykázala v prvním čtvrtletí zisk 1,04 miliardy jüanů. V loňském roce zisk bez mimořádných položek činil 3,9 miliardy jüanů. Dodávky telefonů díky poptávce v zahraničí stouply o 88 procent a příjmy činily 34 miliard jüanů. V roce 2017 příjmy dosáhly 114,6 miliardy jüanů.

Firma Xiaomi letos požádala o vstup na hongkongskou akciovou burzu. Společnost zatím neoznámila, kolik akcií chce nabídnout nebo kolik peněz chce z nabídky získat. Média uvádějí, že hodlá získat zhruba deset miliard USD (271,9 miliardy Kč), což by ohodnotilo firmu na 100 miliard USD, a nabídka Xiaomi by tak byla největším vstupem technologické firmy z Číny na burzu za téměř čtyři roky, napsala agentura Reuters.

Dobře našlápnuto

V letošním roce má nicméně podnik poměrně dobře našlápnuto. Zkraje tohoto měsíce například představil vůbec nejvýkonnější smartphone na světě. Řeč je o nové vlajkové lodi Xiaomi Mi 8.

BEZ KOMENTÁŘE: Xiaomi Mi 8 Video: Xiaomi

Novinka staví na procesoru Snapdragonu 845, který používá i řada konkurenčních výrobců. Výrobci se jej však podařilo vyladit tak, že operační systém Android získal v benchmarkové utilitě AnTuTu více než 300 000 bodů, což je zatím naprostý rekord.

Vysoký výkon je jistě zásluhou také 6 GB operační paměti, úložný prostor pak nabízí kapacitu až 256 GB. Více se o nové vlajkové lodi dozvíte v našem dřívějším článku.[celá zpráva]

Společnost byla založena v roce 2010 a podařilo se jí rychle získat silnou pozici na trhu chytrých telefonů. Xiaomi je čtvrtým největším výrobcem chytrých telefonů na světě podle objemu dodávek. Kromě chytrých telefonů Xiaomi vyrábí desítky domácích spotřebičů a přístrojů, které lze připojit na internet, včetně skútrů, čističek vzduchu či rýžovarů. Většina jejího zisku však pochází z internetových služeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám