Hlavní obsah

Apple odhalil softwarové novinky

Novinky, mif
San José
Aktualizováno

V americkém San José se v pondělí večer konala velká tiskovka společnosti Apple. Americký počítačový gigant na ní ukázal hned několik novinek, na které se mohou uživatelé těšit v druhé polovině letošního roku. Vše se přitom točilo okolo operačních systémů a softwarových vychytávek.

Foto: Elijah Nouvelage, Reuters

Šéf Applu Tim Cook na pondělní tiskovce.

Článek

Úvodního slova konference se ujal šéf Applu Tim Cook. „Příští měsíc oslaví náš obchod s programy App Store desáté narozeniny. To znamená, že nebude už příliš daleko od puberty,“ zavtipkoval Cook.

Následně se pochlubil analytickými daty, například tím, že App Store navštíví každý týden 500 miliónů lidí. Jde tak v podstatě o jeden z nejpopulárnějších obchodů s aplikacemi na světě.

„Vývojářům aplikací jsme vyplatili již více než 100 miliard dolarů,“ zdůraznil Cook. „Apple mění svět v lepší místo, a to je pro nás nejdůležitější,“ doplnil.

Foto: Elijah Nouvelage, Reuters

App Store je jeden z nejpopulárnějších obchodů s aplikacemi na světě.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Šéf Applu Tim Cook na pondělní tiskovce.

Nová verze iOS

Následně přišla na řadu jedna z hlavních novinek večera – nová verze operačního systému iOS, kterou používají chytré telefony iPhone, počítačové tablety iPad a v neposlední řadě také multimediální přehrávač iPod Touch.

Nejnovější verze ponese pořadové číslo 12 a bude dostupná pro všechna zařízení, na kterých běžela starší verze systému s pořadovým číslem 11. Vývojáři předělali iOS 12 v podstatě od základu, díky tomu by mělo být pole zástupců podniku spouštění aplikací až o 40 % rychlejší a otevírání fotoaparátu dokonce až o 70 %.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Operační systém iOS 12

Operační systém iOS dostane i celou řadu dalších vylepšení, byť vzhledem bude velmi podobný předchozí jedenáctce. Řeč je například o užitečném nástroji Measure – díky němu bude stačit namířit fotoaparát například na stůl a telefon automaticky spočítá, jak je stůl velký. Půjde tedy o systém rozšířené reality.

Rozšířená realita v hlavní roli

Právě rozšířené realitě se Apple bude věnovat v nadcházejících měsících daleko více. Představil speciální softwarový kit nástrojů pro vývojáře, prostřednictvím kterého budou moci sami vytvářet vlastní aplikace pro rozšířenou realitu.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Ukázka rozšířené reality na displeji iPhonu

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Ukázka rozšířené reality na displeji iPadu

Přímo na tiskovce mimochodem možnosti rozšířené reality prezentovala společnost Lego. Světoznámé kostičky dostanou nový rozměr právě díky iPhonům a iPadům. Například na skutečně postavený dům bude možné stříkat virtuální vodu na obrazovce telefonu. Rozšířená realita zkrátka bude spojovat skutečný svět s tím virtuálním.

Vylepšení se dočkají také některé další aplikace, které jsou nedílnou součástí iOS. Například program Zprávy přinese nový postranní panel, CarPlay bude podporovat navigace třetích společností a virtuální asistentka Siri bude chytřejší a také více samostatnější, aby jí uživatel nemusel všechno říkat.

Aktualizaci iOS 12 bude možné samozřejmě stahovat zcela zdarma.

Foto: Elijah Nouvelage, Reuters

IPhony se dočkají hned několika vylepšení.

Skupinové hovory a Memoji

Velkého vylepšení se dočkala také aplikace FaceTime, ta nově bude nabízet i skupinové videohovory. Najednou bude tedy možné telefonovat klidně i s dalšími čtyřmi lidmi najednou, přičemž všechny uživatel uvidí na obrazovce. A to nejen na iPhonech, ale také na počítačích a tabletech s logem nakousnutého jablka.

Novinkou jsou také Memoji. Jde v podstatě o smajlíky, které si uživatel může vytvořit přesně podle sebe. Následně lze tyto interaktivní 3D animace používat v chatech, zprávách nebo při fotografování.

Chytré hodinky, Apple TV a počítače

Nové verze operačního systému se dočkaly také chytré hodinky Apple Watch. Díky novým vylepšením dovedou hodinky lépe sledovat aktivity uživatele a zároveň usnadňují ještě více komunikaci s dalšími uživateli. Výrobce se také pochlubil, že chytré hodinky Apple Watch dostanou nové pásky.

Na své si přijdou také fanoušci Apple TV, také toto multimediální televizní centrum, které mimochodem zvládá 4K rozlišení, totiž dostane nová vylepšení. Například nově přibyla podpora pro Dolby Atmos, což ocení především fanoušci kvalitního zvuku.

Stranou nezůstal ani operační systém Mac OS. „Počítače Mac jsou pro nás velmi důležité a nová aktualizace z nich dělá ty vůbec nejlepší počítače na světě,“ neskrýval nadšení z nových funkcí Cook.

Foto: Novinky

Ukázka nové verze Mac OS

Některé nové funkce Mac OS vypadají skutečně užitečně. Plocha se například dokáže automaticky uklidit, kdy stejné soubory naskládá na jednotlivé hromádky. Kdo má tedy problém s organizací dat, rozhodně tuto vychytávku uvítá.

Důraz byl věnován u Mac OS také zabezpečení. Systém bude například uživatele varovat před sběrem jejich údajů na různých webových stránkách a zároveň nabídne i možnost zabezpečení pomocí otisků prstů. Apple si tím evidentně dělá prostor pro nové laptopy, které budou čtečkou otisků vybaveny.

Původně se spekulovalo o tom, že Apple na pondělní tiskovce ukáže také hardwarové novinky. Dočkat jsme se měli nové generace MacBooků či iPhonu SE 2. To se ale nakonec nepotvrdilo, všechny novinky se točily výhradně okolo softwaru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám