Hlavní obsah

Uživatelé se odškodnění od Facebooku za zneužití dat nedočkají

Novinky, mif

V souvislosti se zneužitím dat z desítek miliónů profilů na Facebooku sílí především v USA hlasy, že by stejnojmenná společnost stojící za touto sociální sítí měla uživatele odškodnit. Vedení Facebooku však nyní vyslalo do světa jasný vzkaz, že nic takového nemá v úmyslu.

Foto: Eraldo Peres, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

„Není pochyb o tom, že došlo k narušení důvěry. Je nutné si nicméně uvědomit, že nebyly sdíleny detaily o bankovních účtech, informace o platebních kartách ani žádná čísla dokladů,“ uvedli zástupci sociální sítě v tiskovém prohlášení.

Podle nich tak otázka, zda si zaslouží uživatelé nějaké odškodnění, není vůbec namístě.

Zdůraznili přitom, že unikly méně závažné informace, jako jsou například seznamy přátel nebo data narozenin jednotlivých uživatelů. „Ti je přitom velmi často sami vyplňují ve veřejně přístupných profilech,“ doplnili zástupci Facebooku.

Skandál jménem Cambridge Analytica  

Facebook je terčem kritiky kvůli úniku dat zhruba z 87 miliónů uživatelských účtů. Kauza vypukla v polovině března, kdy se ukázalo, že data zneužila britská společnost Cambridge Analytica při vývoji softwarových nástrojů pro podporu kampaně Donalda Trumpa během volby amerického prezidenta.

Cambridge Analytica měla oficiálně vyvíjet program pro předpověď preferencí voličů, ve skutečnosti však bylo snahou firmy ovlivnit jejich rozhodování. Aplikace totiž čerpala privátní data z profilů desítek miliónů uživatelů a celý systém následně utvářel profil voličů, mezi které pak cíleně distribuoval politickou reklamu.

Facebook zároveň oznámil, že údaje prakticky všech uživatelů ze stejnojmenné sociální sítě se mohly relativně snadno dostat do nepovolaných rukou.

Bylo to dáno tím, že Facebook umožňoval prakticky od svého vzniku hledat osoby podle e-mailu či telefonu, což mohli takzvaní sběrači dat zneužít. Tato funkce byla již zablokována. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám