Hlavní obsah

USA a Čína se blíží k dohodě ohledně firmy ZTE

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Washington a Peking se blíží k dohodě, která by obnovila přístup čínského výrobce telekomunikačních zařízení ZTE k součástkám a softwaru ze Spojených států. Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené s jednáním. Dohoda by podle nich mohla zahrnovat odstranění čínských cel na dovoz zemědělských produktů z USA.

Foto: Kim Kyung Hoon, Reuters

Logo společnosti ZTE

Článek

Ministerstvo obchodu USA zakázalo americkým podnikům prodávat součástky a software firmě ZTE v souvislosti s kauzou nelegálních dodávek amerického zboží a technologií do Íránu. Sedmiletý zákaz vyhlášený v polovině dubna paralyzoval klíčové aktivity ZTE.

Americký prezident Donald Trump nicméně tento měsíc nařídil ministerstvu obchodu, aby podniklo kroky na pomoc čínskému podniku. [celá zpráva]

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Donald Trump při jednání s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem

Zpráva agentury Reuters přichází krátce po dohodě Číny se Spojenými státy, která snížila obavy z obchodní války mezi dvěma největšími ekonomikami světa. USA a Čína v sobotu oznámily, že se dohodly na opatřeních k výraznému snížení amerického obchodního deficitu. Čína by podle dohody měla nakupovat více amerického zboží, zejména zemědělských a energetických produktů.

Společnost ZTE loni před soudem v Texasu přiznala, že dodávkami amerického zboží a technologií do Íránu porušovala americké sankce. Přiznání bylo součástí dohody s americkými úřady, v jejímž rámci musela firma na pokutách zaplatit 890 miliónů dolarů (zhruba 19 miliard Kč).

Za dubnovým zákazem dodávek z USA stojí porušení některých podmínek dohody. Americké podniky podle odhadů dodávaly 25 až 30 procent součástek využívaných v zařízeních ZTE.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám