Hlavní obsah

Miliardový obchod má zelenou, Toshiba dostala souhlas dozorčích orgánů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonský elektrotechnický koncern Toshiba smí uskutečnit prodej své divize počítačových čipů. Obchod za dva biliony japonských jenů (asi 391 miliard Kč) totiž podle jejího vyjádření získal souhlas všech odpovědných dozorčích orgánů. Novým majitelem divize, která je druhým největším producentem čipů NAND na světě, se k 1. červnu stane konsorcium Bain Capital tvořené jihokorejskými a americkými firmami, japonskými investory a firmou Pangea založenou konsorciem Bain Capital pro tyto účely.

Foto: Yuya Shino, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Toshiba byla nucena nabídnout divizi k prodeji, aby získala peníze na pokrytí finančních ztrát způsobených bankrotem své americké jaderné divize Westinghouse. Zájemcem o převzetí čipové divize byl původně i americký partner Western Digital. Po neúspěchu podal na Toshibu žalobu, ve které tvrdil, že transakce se nemůže uskutečnit bez jeho souhlasu. Obával se o ochranu společných cenných patentů pro výrobu paměťových čipů.

Společnost Toshiba vznikla v roce 1875, kromě počítačových čipů vyrábí domácí spotřebiče a v Japonsku patří k nejoblíbenějším značkám. Nyní se snaží vzpamatovat z účetního skandálu, když před třemi lety přiznala rozsáhlé nesrovnalosti v účetnictví, které sahaly až do roku 2008 a zahrnovaly nadhodnocení zisků v celkovém objemu 1,2 miliardy dolarů.

Účetní skandál Toshiby byl v Japonsku největší od účetních manipulací společnosti Olympus z roku 2011. Na pokraj finančního kolapsu se firma dostala o rok později v důsledku rozsáhlých ztrát americké jaderné divize Westinghouse Electric.

Počátkem tohoto týdne Toshiba oznámila, že v uplynulém finančním roce, který skončil v březnu, se vrátila k zisku. V předcházejících 12 měsících vykázala ztrátu 966 miliard jenů (196 miliard Kč), o rok dříve ztráta činila 460 miliard jenů.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám