Hlavní obsah

Vyšší kurz nepomohl. Těžba bitcoinů je stále ztrátová

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už v polovině března nastal podle analytické společnosti Fundstrat zlom, kdy se těžba bitcoinů přestala vyplácet. Ani rostoucí kurz v posledním týdnu však bohužel situaci nezachránil, prohlásili to analytici investiční banky Morgan Stanley.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

Kurz v tomto týdnu povyskočil až lehce nad hranici 8600 dolarů, tedy v přepočtu na téměř 177 000 korun. [celá zpráva]

Přestože je to o několik stovek více než v polovině března, náklady na těžbu bitcoinů jsou ještě vyšší. „A to i pokud předpokládáme, že náklady na elektřinu jsou velmi nízké. V našich výpočtech jsme pracovali s cenou 0,03 USD (0,6 Kč) za kilowatthodinu,“ uvedli analytici investiční banky Morgan Stanley.

V Česku se cena 1 kWh liší dle jednotlivých krajů a dodavatelů, v průměru je ale citelně vyšší, než je uváděný příklad výše. Průměrná cena pro rok 2018 je 3,82 Kč / kWh.

Energetické nároky budou vyšší

Energetické nároky na těžbu jsou rok od roku vyšší, neboť bitcoiny jsou „raženy“ stále pomalejším tempem. Těžba jedné jediné mince tak může – s ohledem na výkon celé počítačové sestavy – trvat klidně i několik týdnů.

Právě energetické nároky nicméně představují ten největší kámen úrazu. V letošním roce totiž výrazně klesl kurz a cena těžby bitcoinů tak podle serveru CoinWarz bude už za pár týdnů vyšší, než jakou bude mít tato kyberměna skutečnou hodnotu.

Zkraje letošního roku vyšla těžba jedné mince v průměru na 6900 USD (142 414 Kč). Už v průběhu druhého kvartálu však má energetická náročnost stoupnout na 14 175 USD, tedy 292 569 Kč.

Pokud nedojde k nějakému dramatickému nárůstu kurzů, těžit bitcoiny bude prodělečné.

Grafické karty podražily

Těžit bitcoiny a celou řadu dalších kryptoměn je možné prostřednictvím speciálních aplikací. Programy používají předem nastavené výpočty, jejich výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné nakupovat prakticky cokoliv.

K těžbě kryptoměn se používá hlavně specifická výpočetní síla grafických karet, které během kryptománie značně podražily, trh s těmito komponentami je tak do jisté míry deformován.

Výrobci na to zareagovali i tím, že představili grafické karty určené jen pro těžbu, které nemají žádný videovýstup. Pomine-li vlna zájmu o těžbu kryptoměn, bude tento nákladný hardware k ničemu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám