Hlavní obsah

S Facebookem končí i Playboy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Legendární pánský časopis Playboy se rozhodl přerušit veškeré své aktivity na internetové sociální síti Facebook. Reaguje tak na skandál s neoprávněným použitím údajů o uživatelích sítě. Informuje o tom server CNBC.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

"Nejnovější zprávy o údajném špatném nakládání Facebooku s daty uživatelů upevnily naše rozhodnutí pozastavit aktivity na této platformě," uvedl časopis. Upozornil, že jeho stránky na zmiňované sociální síti navštěvuje přes 25 miliónů uživatelů a že je nechce vystavovat praktikám, o kterých se v poslední době v souvislosti s touto sítí hovoří.

Časopis rovněž poukázal na potíže, které mu působí přísná pravidla Facebooku pro obsah stránek. Upozornil, že vždy prosazoval "osobní svobodu a oslavu sexu" a že odchod z Facebooku je "dalším krokem v tomto pokračujícím boji".

Stránky na Facebooku zrušily kvůli skandálu se zneužitím desítek miliónů uživatelských účtů také společnosti Tesla a SpaceX. Postaral se o to jejich zakladatel a technologický vizionář Elon Musk. [celá zpráva]

Tento týden vyzval také zakladatel komunikační aplikace WhatsApp Brian Acton samotné uživatele, aby si na zmiňované sociální síti zrušili své profily. WhatsApp přitom v současnosti patří právě Facebooku. [celá zpráva]

Boj o Bílý dům

Facebook je terčem kritiky v souvislosti s kauzou týkající se britské společnosti Cambridge Analytica. Ta měla oficiálně vyvíjet program pro předpověď preferencí voličů, ve skutečnosti však snahou firmy bylo ovlivnit jejich rozhodování. Aplikace totiž čerpala privátní data z profilů 50 miliónů uživatelů na Facebooku a celý systém následně utvářel profil voličů, mezi které pak cíleně distribuoval politickou reklamu.

Oficiálně podnik na svých stránkách pouze uvedl, že poskytl volebnímu štábu Donalda Trumpa poradenské služby, „které mu pomohly vyhrát souboj o Bílý dům“.

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg se již za celý incident omluvil. „Naší zodpovědností je ochrana vašich informací. Pokud to nedokážeme, tak si vaši přízeň nezasloužíme,“ prohlásil. „Vážím si toho, že v tuto internetovou komunitu věříte. Děkuji za to a slibuji, že Facebook bude lepší,“ doplnil. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám