Hlavní obsah

Češi stále častěji nakupují v čínských e-shopech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počty zásilek, které si Češi objednávají z čínských internetových obchodů, rychle rostou. Většinu (96 pct) z nich tvoří ty, jejichž cena nepřekročila limit 22 eur a nemusí z nich být odvedena DPH. Z těchto zásilek 60 procent je z Číny.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Na dalších místech figurují Singapur, USA nebo Hongkong. Nemalá část zásilek má podhodnocenou cenu, aby se příjemce vyhnul placení cla či DPH. Loni přišlo do ČR podle údajů Celního úřadu Praha Ruzyně meziročně o téměř polovinu víc zásilek - celkem 15,7 miliónu.

Zatímco v lednu 2016 úřad registroval celkem 868 439 zásilek, o rok později jich bylo 1 080 471, a v letošním lednu 2 396 059 zásilek. U zásilek, u kterých je deklarovaná hodnota přes 22 eur, dosahuje průměrná hodnota objednaného zboží 2500 Kč a 36 procent tvoří zásilky z Číny nebo Hongkongu.

„Velmi často se setkáváme s případy podhodnocených zásilek. V těchto případech, kdy vzniknou pochybnosti o deklarované celní hodnotě, tj. deklarovaná hodnota zboží je výrazně nižší než hodnota u obdobných dovozů, celní úřad přistupuje k vydání výzvy k odstranění pochybností, tzn. požaduje doložit dodatečný důkaz o ceně skutečně placené," uvedla mluvčí Celního úřadu Praha Ruzyně Šárka Miškovská.

V Číně nakupuje téměř polovina Čechů

Nákupy v zahraničí Čechům zlevňuje sílící kurz koruny k dolaru či čínskému jüanu. Některé zboží se tak vyplatí koupit on-line v cizině i přes povinnost doplácet clo či DPH u větších nákupů ze zemí mimo EU. Podle statistik Sdružení pro bankovní karty útraty Čechů v zahraničních e-shopech či při rezervacích ubytování a letenek od loňského ledna do září dosáhly 24,5 miliardy korun.

V čínských e-shopech nakupuje již 42 procent českých uživatelů internetu. Vyplynulo to z nedávného průzkumu pro společnost Eset. Obchody jako Aliexpress.com, Dresslink.com, dx.com, Tinydeal.com, Lightinthebox.com, Choies.com či Everbuying.net jsou v popularitě na druhém místě hned za českými internetovými obchodníky.

V případě, že zásilka je levnější než 22 eur, není nutné platit DPH ani clo. Pokud stojí od 22 do 150 eur, platí se DPH 21 procent. Při ceně nad 150 eur je nutné uhradit DPH i clo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám