Hlavní obsah

Největší světový trh se smartphony se propadl. Poprvé za osm let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína je považována nejen za obří továrnu takřka všech technologických gigantů, ale také díky vzmáhající se tamní ekonomice za největší trh se smartphony na světě. Růst jejich prodejů však loni vůbec poprvé klesl, snížil se o 4,9 procenta na 444,3 miliónu přístrojů. Vyplývá to podle listu Financial Times z předběžných údajů výzkumné společnosti IDC.

Foto: Lai Seng Sin, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Od roku 2009, kdy se začaly na tamním trhu těšit smartphony větší popularitě, jde tak o vůbec první zaznamenaný pokles prodejů.

Čína je největším trhem s chytrými telefony na světě. Na globálním odbytu smartphonů se podílí zhruba jednou třetinou. Podle řady analytiků stojí za nynějším poklesem poptávky skutečnost, že spotřebitelé nejsou ochotni měnit starší přístroje za nové tak často jako v minulosti, píše Financial Times.

Trhu kraluje Huawei

Čínskému trhu loni dominovali domácí výrobci. Jedničkou byla společnost Huawei, za kterou následovaly firmy Oppo, Vivo a Xiaomi. Přitom Oppo či Vivo jsou jména, která ještě před pár měsíci většina uživatelů vůbec neznala. Tyto mladé čínské podniky jsou však velmi dravé a ukrajují stále větší část trhu. I když na nejúspěšnější zavedené výrobce v globálním měřítku zatím ani zdaleka nestačí.

„Malá vylepšení, která čínští výrobci smartphonů provedli ve své nabídce, loni nebyla dostatečná k tomu, aby přiměla spotřebitele výrazněji utrácet za nové modely," uvedl jeden z analytiků společnost IDC.

Americký technologický gigant Apple obsadil v Číně celkově až pátou příčku, dominoval však na čínském trhu s luxusními telefony v ceně přes 600 dolarů (zhruba 12 200 Kč), vyplývá z údajů IDC.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám