Hlavní obsah

Dramatický pokles kurzu bitcoinu vypudil z trhu lidi s vidinou pohádkového zbohatnutí

Současný strmý pokles ceny virtuální měny bitcoin vypudil z trhu ty lidi, které při investici do této kryptoměny vedla pouze vidina možného velkého zbohatnutí bez práce. Shodli se na tom tuzemští odborníci. Od počátku letošního roku bitcoin ztratil už více než polovinu hodnoty.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V prosinci se kurz bitcoinů pohyboval okolo 19 tisíc dolarů (asi 385 tisíc korun). Už v polovině posledního měsíce loňského roku však kurz oslabil o čtvrtinu.

Tento týden v úterý (6. února) však vůbec poprvé od loňského roku klesla hodnota pod hranici šesti tisíc dolarů. Konkrétně se jedna mince obchodovala za 5979 dolarů, tedy v přepočtu něco málo přes 122 000 korun.

Ve čtvrtek ráno se jedna mince obchodovala za 7900 dolarů (162 600 Kč).

Bitcoin je podle odborníků bublina

„Přestože mnoho renomovaných ekonomů varovalo, že trh kryptoměn nemá žádnou fundamentální hodnotu a je to jen velká bublina, lidé varování neposlouchali. Raději naslouchali tmářům, kteří hovořili o bezpracně vydělaných penězích, které nebudou stačit utrácet. Bublina virtuálních měn se nafoukla do historicky nevídaných rozměrů a bylo nevyhnutelné, že praskne,” řekl hlavní ekonom společnosti BH Securities Štěpán Křeček.

„Zajímavé je, že i když kryptoměny vypadaly jako bublina a chovaly se jako bublina, stále existuje početná skupina lidí, kteří nechtějí uvěřit tomu, že to skutečně byla bublina. Tito lidé na kryptoměnách prodělali mnoho peněz a často právě víra je to poslední, co jim zbývá," dodal.

Kurz může klidně i růst

Odborník na virtuální měny Dominik Stroukal ale upozornil, že současná hodnota bitcoinu je stále mnohonásobně větší než před rokem touto dobou. „Pokud lidé znají historii kryptoměn a jejich cílem není jen náhodná snaha o pohádkové zbohatnutí, potom by se bitcoinu zbavovat neměli,” uvedl. „Pokud budou lidé panikařit, může pokles bez větších problémů pokračovat klidně až na 2000 dolarů. Na druhou stranu jedna dvě dobré zprávy můžou pokles snadno zastavit a dokonce obrátit v růst,” doplnil.

Trh podle něj očekává, že hodnota bitcoinu za půl roku bude přibližně na současné úrovni. „Jsem technologický optimista a věřím, že technologie se vyvíjí rychleji, než si myslí většina lidí. Pokud se technologie kryptoměn bude vyvíjet a nedojde k výrazně negativní události, jako je krach burzy, potom by cena za půl roku měla být mírně vyšší, než je dnes,” míní.

Počet Čechů, kteří investovali do bitcoinu, se podle něj těžko odhaduje. Některá čísla ale napovídají, že jsou v Česku desítky tisíc vlastníků alespoň malé části bitcoinu, dodal.

Ondřej Příhonský ze společnosti world BTC business uvedl, že současný pokles je způsoben souběhem celkového ochlazení po extrémním růstu ceny bitcoinu na konci minulého roku a zdánlivě špatných zpráv, zejména týkajících se větší regulace na asijských trzích.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

„Očekávám, že opadne enormní vlna zájmu nových, drobných investorů, ale zejména pro již zkušenější může být tato korekce velkou příležitostí. Nadále však platí, že bitcoin je v současnosti velmi volatilní a je tedy nutné investovat zodpovědně a úměrně svým příjmům,” dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám