Hlavní obsah

Miliardový obchod se komplikuje. Plán Applu na koupi Shazamu přezkoumá Brusel

Novinky, mif
Brusel

Společnost Apple oznámila na konci loňského roku své plány na koupi aplikace pro rozpoznávání hudby Shazam. To nenechalo chladnou Evropskou komisi (EK), která nyní bude záměry amerického počítačového gigantu přezkoumávat. A to na žádost několika zemí Evropské unie a Evropského sdružení volného obchodu.

Foto: archív tvůrců

Ukázka aplikace Apple Music

Článek

Obchod obě společnosti oficiálně potvrdily v polovině prosince. [celá zpráva]

Poté se však na EK obrátilo několik zemí s obavami, že by akvizice mohla mít negativní dopad na hospodářskou soutěž v Evropském hospodářském prostoru. Pokud by se komise k tomuto názoru přiklonila, mohlo by to celý obchod zhatit.

Detaily akvizice zatím drží zástupci společnosti Apple pod pokličkou. Podle technologického serveru TechCrunch má nicméně celý obchod cenu 400 miliónů dolarů, tedy v přepočtu zhruba osm miliard korun.

Aplikace Shazam je pro uživatele nabízena zadarmo, dokáže prostřednictvím mikrofonu chytrého telefonu identifikovat hudbu hrající v okolí a uvést její přesný název. Nabídnut je v programu i odkaz na přehrání dané sklady on-line.

Americký počítačový gigant již dříve uvedl, že Shazam by byl vhodným doplňkem jeho služby Apple Music, která slouží ke streamování hudebních děl za měsíční úplatu. Aplikace by mohla uživatelům pomoci objevovat nové písničky.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám