Hlavní obsah

Toshiba urovnala spor s Western Digital, miliardový obchod dostal zelenou

– Tokio

Japonská společnost Toshiba bude moci prodat za 18 miliard dolarů (asi 393 miliard Kč) svou čipovou divizi. Po právních sporech se na tom dohodla s americkým partnerem Western Digital, uvedly firmy ve svém středečním společném oznámení. Smlouva americké firmě umožní investovat do nové společné výrobní linky na výrobu vyspělých paměťových čipů flash. Kupcem divize, která je druhým největším producentem čipů NAND na světě, má být konsorcium vedené společností Bain Capital.

Foto: Toru Hanai / Reuters, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Toshiba byla nucena nabídnout divizi k prodeji, aby získala peníze na pokrytí finančních ztrát způsobených bankrotem americké jaderné divize Westinghouse. Zájemcem o její převzetí byl původně i Western Digital. Po neúspěchu podal na Toshibu žalobu, ve které tvrdil, že transakce se nemůže uskutečnit bez jeho souhlasu. Obával se o ochranu společných cenných patentů pro výrobu paměťových čipů.

V září Toshiba uvedla, že prodejem divize si zvýší objem financí o 740 miliard jenů (142 miliard Kč) po zdanění. To byl jeden z kroků k tomu, aby se vlastní kapitál vrátil do kladné hodnoty, což je předpoklad, aby akcie nebyly vyřazeny z burzy.

Akcie japonské firmy ve středu na burze v Tokiu zpevnily o 1,96 procenta na 312 jenů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám