Hlavní obsah

Tyhle sr… mají moje děti zakázané, řekl o sociálních sítích bývalý viceprezident Facebooku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stanford

Jasný názor na sociální sítě má bývalý viceprezident společnosti Facebook pro růst uživatelské komunity Chamath Palihapitiya. Ten během vystoupení na Stanfordské univerzitě prohlásil, že sociální sítě ničí základy fungování společnosti a že lidi by si měli dát od nich pauzu. Jeho děti je mají prý zcela zakázané.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý viceprezident společnosti Facebook pro růst uživatelské komunity Chamath Palihapitiya

Článek

"Nemají dovoleno ty sračky používat," reagoval Palihapitiya velmi nevybíravým způsobem na dotaz, zda jeho děti mají vlastní účet na sociálních sítích. Zároveň vyzval veřejnost, aby si od sociálních médií dala "pořádnou pauzu".

Palihapitiya před akademiky na Stanfordu vystoupil už v listopadu, až tento týden si ale jeho slov začala všímat světová média.

Není jediným kritikem

Bývalý viceprezident největší sociální sítě na světě se tak zařadil k dalším bývalým funkcionářům Facebooku, kteří v poslední době veřejně kritizovali svého dřívějšího zaměstnavatele.

Někdejší produktový manažer Antonio García Martínez se nechal slyšet, že Facebook lže o své schopnosti ovlivňovat jednotlivce za pomoci dat, které o uživatelích shromažďuje. Jeden ze zakladatelů kalifornské firmy Sean Parker pak v listopadu uvedl, že platforma těží ze "slabin psychologie člověka".

"Myslím, že jsme všichni ve skrytu duše věděli, že se může stát něco špatného, i když jsme si namlouvali, že nejspíš žádné opravdu špatné nechtěné následky nebudou," popsal počátky největší sociální sítě její bývalý manažer Palihapitiya, současný ředitel investiční firmy Social Capital.

Lynč kvůli falešné zprávě? Jste programováni!

Kriticky se přitom nevyjadřoval jen vůči Facebooku, ale vůči širšímu prostředí na internetu založenému na "krátkodobých obvodech" uspokojení ze zpětné vazby.

Také podle něj nejde jen o problém americké společnosti, kde je moc sociálních sítí aktuálně žhavým tématem kvůli údajné kampani Ruska před posledními prezidentskými volbami. "Žádná občanská debata, žádná spolupráce: dezinformace a nepravdy. (…) Je to globální problém," soudí podnikatel původem ze Srí Lanky, který ve Facebooku působil od roku 2007 do roku 2011.

Uvedl pak jako příklad květnový incident z Indie, kde falešné zprávy o únosech rozšířené prostřednictvím aplikace WhatsApp vyústily ve zlynčování sedmi lidí. Palihapitiya se však obává, že manipulace lidí je možná ještě v mnohem větším měřítku.

"Neuvědomujete si to, ale jste programováni," řekl. Sám prý používání Facebooku omezil na nejmenší možnou míru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám