Hlavní obsah

Velmi nejistá investice. Hodnota bitcoinu klesla za pár hodin o 73 500 Kč

Novinky, mif

Takřka neustále rostoucí hodnota kybernetické měny bitcoin zlákala ke koupi i jinak velmi konzervativní investory. Jak ukazuje středeční vývoj na jednotlivých burzách, jde však o velmi nejistou investici. Během pár hodin totiž kurz klesl v přepočtu o 73 500 Kč.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu za posledních 24 hodin

Článek

Rekordní hodnoty dosáhly virtuální mince ve středu odpoledne okolo 15. hodiny. Tehdy se bitcoin obchodoval za 11 495 dolarů (247 000 korun). [celá zpráva]

Už mezi 16. a 17. hodinou však hodnota začala poměrně prudce klesat a zhruba ve 20.30 klesla dokonce až na 8092 dolarů (173 500 korun). Během pouhých pár hodin tak hodnota bitcoinu klesla o více než 73 tisíc korun.

Ve čtvrtek pak kurz začal pozvolna stoupat, a i přes mírné výkyvy se ráno okolo 10. hodiny ustálil na 10 350 dolarech, tedy v přepočtu na 222 000 Kč. I tak je to ale proti středečnímu maximu propad o 25 000 Kč.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu od začátku roku

Bankéři varují investory

Takové výrazné výkyvy bohužel nejsou u bitcoinů nijak výjimečné. I proto tento týden největší německá bankovní společnost Deutsche Bank varovala uživatele před investicemi do této virtuální měny. [celá zpráva]

„Běžným investorům bych to prostě nedoporučoval,“ uvedl stoicky hlavní investiční stratég Deutsche Bank Ulrich Stephan. Následně dodal, že hlavní problém vidí v tom, že tato měna není regulovaná a že její kurz je velmi nestabilní.

Ještě dříve před investicemi do virtuálních měn varoval ze stejných důvodů Evropský bankovní úřad. [celá zpráva]

Lidé mohou těžit sami
Virtuální měny se těší tak velké popularitě především pro své vysoké a rychle rostoucí kurzy. Popularitě nicméně nahrává také fakt, že za pořízení virtuálních mincí nemusí uživatelé zaplatit ani korunu.Pokud mají dostatečně výkonný počítač, mohou si nainstalovat speciální software a s jeho pomocí kryptoměny doslova těžit – tento program totiž používá předem nastavené výpočty, jejich výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné klidně nakupovat prakticky cokoliv.Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám