Hlavní obsah

Bitcoin neustále posiluje, pokořil rekordní hranici 200 000 korun

Novinky, mif

Virtuální měna bitcoin pokořila další milník. Vůbec poprvé v historii její hodnota stoupla nad pomyslnou hranici devíti tisíc dolarů, tedy v přepočtu bezmála 192 000 korun. Stalo se tak v neděli odpoledne a večer kurz stále ještě citelně rostl. Vyplývá to z informací serveru Coindesk.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Devítitisícové hranici se bitcoin přiblížil už před víkendem, kdy postupně kurz rostl až k 8800 dolarům (187 500 Kč). Prolomit tento milník se však podařilo až v neděli okolo 13. hodiny.

Hodnota jedné virtuální mince během nedělního odpoledne poskočila o další stovky dolarů směrem vzhůru, až se v neděli večer krátce před 20. hodinou ustálila na 9400 dolarech, tedy v přepočtu více než 200 000 korun.

Ještě v minulém týdnu se přitom jedna mince obchodovala za pouhých 5655 dolarů, tedy v přepočtu něco málo přes 124 000 korun, kdy kurz klesl o více než tisíc dolarů.

Bankéři varují investory

Takové výrazné výkyvy bohužel nejsou u bitcoinů nijak výjimečné. I proto tento týden největší německá bankovní společnost Deutsche Bank varovala uživatele před investicemi do této virtuální měny. [celá zpráva]

„Běžným investorům bych to prostě nedoporučoval,“ uvedl stoicky hlavní investiční stratég Deutsche Bank Ulrich Stephan. Následně dodal, že hlavní problém vidí v tom, že tato měna není regulovaná a že její kurz je velmi nestabilní.

Ještě dříve před investicemi do virtuálních měn varoval ze stejných důvodů Evropský bankovní úřad. [celá zpráva]

Lidé mohou těžit sami
Virtuální měny se těší tak velké popularitě především pro své vysoké a rychle rostoucí kurzy. Popularitě nicméně nahrává také fakt, že za pořízení virtuálních mincí nemusí uživatelé zaplatit ani korunu.Pokud mají dostatečně výkonný počítač, mohou si nainstalovat speciální software a s jeho pomocí kryptoměny doslova těžit – tento program totiž používá předem nastavené výpočty, jejich výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné klidně nakupovat prakticky cokoliv.Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám