Hlavní obsah

Čína vyvíjí vlastní digitální měnu

Čínské vedení vyvíjí vlastní kryptoměnu. Chce tak oslabit vliv bitcoinu a dalších virtuálních měn, nad kterými nemá kontrolu. Oficiálně ale čínská centrální banka hovoří o boji proti praní špinavých peněz a krácení daní. Informoval o tom rakouský deník Der Standard. Virtuální měna pod kontrolou státu ale podle odborníků odporuje myšlence zakladatele bitcoinu.

Foto: Profimedia.cz

Čínská bankovka (ilustrační foto)

Článek

Bitcoin a další technologické novinky jsou v Číně velmi populární. Například objem bezhotovostních plateb v zemi se podle zprávy World Payments Report 2017 zvýšil o 63,2 procenta. Systém debetních karet se v Číně totiž nikdy tak výrazně jako v Evropě nerozšířil. Číňané přešli rovnou na placení QR kódem a mobilním telefonem, neboli mobilní peněženkou.

Státní a stranické orgány ovšem v popularitě bitcoinu spatřují nebezpečí pro oficiální čínskou měnu jüan. Kryptoměnovým burzám v zemi proto v září nařídily zastavit obchodování.

Nová "státní" internetová měna bude vycházet stejně jako bitcoin z technologie blockchainu. To je databáze, která se používá u kryptoměn jako účetní kniha.

"Pokud technický princip bitcoinu začnou uplatňovat státní orgány, vyvolá to konflikty uvnitř komunity," řekl profesor financí na šanghajské ekonomické škole China Europe International Business School Oliver Rui. V rámci komunity se totiž mnozí považují za rebely, zatímco jiní jsou spolupráci s úřady nakloněni. Bitcoin navíc z protestu proti státní kontrole měny vznikl, připomíná Rui.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám