Hlavní obsah

Windows 10 se naučily nové kousky

Novinky, rim

Americký softwarový gigant Microsoft tento týden vydal velkou aktualizaci operačního systému Windows 10. Ta přináší celou řadu vylepšení a nových funkcí. Lidé ji mohou stahovat zadarmo.

Foto: archív tvůrců

Aktualizace přináší celou řadu nových funkcí.

Článek

V pořadí již druhá aktualizace letošního roku nese název Fall Creators Update. Lidem by měl být velký balík vylepšení nabídnut automaticky k instalaci prostřednictvím služby Windows Update.

Tento proces nicméně může trvat klidně i několik měsíců. Důvod je prostý – aktualizace je určena pro několik stovek miliónů PC, a to je tak velké číslo, že update bude americký softwarový gigant uvolňovat jednotlivým strojům k dispozici postupně.

Pokud lidé chtějí aktualizovat hned, je možné ze stránek Microsoftu stáhnout nástroj Pomocník s aktualizací Windows 10. Ten stáhne nejnovější verzi desítek okamžitě, pokud to systémové prostředky sestavy dovolí. Stahovat tuto aplikaci je možné zde.

Přípravy na budoucnost

Aktualizace Fall Creators Update přináší především podporu pro systémy smíšené reality. Bez nadsázky se tak dá říci, že připravuje počítače na budoucnost. Speciální brýle nabízející podporu smíšené reality totiž chystá uvést na pulty obchodů hned několik výrobců.

Smíšená realita kombinuje prvky rozšířené a virtuální reality. Speciální headset je vybaven 360° kamerami, které dovedou zachytit skutečné předměty a prostor, ve kterém se uživatel nachází, a následně je zakreslit do virtuálního světa.

Foto: archív výrobce

Volitelně bude možné přikoupit dva bezdrátové ovladače.

Uživatel je tak s pomocí smíšené reality schopen vnímat například stůl či židli, pouze tyto reálné objekty vidí vykreslené digitálně přímo v helmě. A přesně takové helmy by se měly objevit na pultech obchodů. Jejich uvedení chystá Acer, Dell, HP či například Lenovo.

První modely by měly být k dispozici ještě před Vánocemi. Další se pak patrně ukážou hned po novém roce, zkraje ledna se totiž bude v americkém Las Vegas konat již tradičně největší počítačový veletrh na světě CES. A na něm výrobci vždy ukazují novinky určené pro další rok.

Všechny tyto systémy přitom budou s počítači s Windows 10 kompatibilní. A to díky speciálnímu prohlížeči Mixed Reality Viewer, který je nyní nedílnou součástí desítek. Lidé si nyní mohou užít cestování, sport, živé koncerty či hry jako nikdy předtím ve svém virtuálním domově s více než 20 000 aplikacemi dostupnými ve Windows Store.

Myslelo se i na hráče

Tvůrci mysleli ve velké aktualizaci také na hráče. A není se čemu divit, zájem o elektronické sporty (e-sporty) a streaming interaktivních her neustále roste. Stále více lidí hry sleduje, místo toho, aby je sami hráli.

Foto: archív tvůrců

Na své si přijdou i hráči.

Americký softwarový gigant proto přichází s Mixerem, interaktivní streamingovou službou téměř v reálném čase. Tu mohou využívat hráči k tomu, aby své výkony snadno sdíleli s dalšími uživateli Windows.

Sluší se nicméně podotknout, že Mixer byl součástí Windows již dříve, nová aktualizace tuto službu pouze zdokonaluje – hráči si nyní mohou pustit hru anebo se připojit ke streamu rychleji. Game Mode dává vývojářům přístup k celému výkonu počítače, aby jej mohli věnovat ve prospěch her a skvělého herního zážitku na počítačích s Windows 10.

Chytřejší antivirus, střih videí

Takřka k nepoznání se změnila po instalaci aktualizace aplikace Fotky. Ta nyní slouží nejen k prohlížení a úpravám fotografií, je v ní možné zároveň střihat videa. K dispozici jsou přitom 3D efekty, digitální písma, přechody apod. Například ve 3D je možné objekty rozpohybovat jako fotbalový míč, který brankáři proklouzne do sítě.

Vylepšení se dočkal také zabudovaný antivirový program Windows Defender. Ten si nově dovede poradit i s vyděračskými viry, které jsou označovány souhrnným názvem ransomware. Antivir by měl nyní na ně upozornit ještě dříve, než se tyto škodlivé kódy stihnou zabydlet v počítači.

Na všechny vylepšení, která byla avizována, se ale nakonec v aktualizaci Fall Creators Update nedostalo. Řeč je například o zajímavé funkci zvané časová osa. Ta měla dovolit uživatelům „vrátit se v čase“, aby mohli zjistit, na čem pracovali před dvěma hodinami nebo klidně i před dvěma měsíci.

Nakonec si ale lidé budou muset na tuto vychytávku počkat až do příštího roku.

Foto: archív tvůrců

Prostředí antivirového programu Windows Defender

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám