Hlavní obsah

Sledovat fotbal z pohledu hráče? Canon ukazuje budoucnost televizního vysílání

Novinky, sko

Sledovat fotbalové utkání v pohodlí domova má sice své výhody, ale zážitku být přímo na stadiónu se to nevyrovná. Canon jde však ještě dál a hodlá umožnit divákovi pohybovat se při utkání přímo na hřišti. Vyvinul nové řešení Free Viewpoint Video System: řešení, které dovoluje sledovat dění sportovních i jiných událostí z jakéhokoliv úhlu, včetně volného pohybu přímo na ploše, kde se akce odehrává.

BEZ KOMENTÁŘE: Ukázkové video, které obsahuje záznam vstřeleného gólu z pohledu brankářeVideo: Canon

 
Článek

Základem systému je velké množství kamer s vysokým rozlišením, které jsou rozmístěny kolem celého stadiónu tak, aby pokrývaly celou plochu bez jakýchkoli hluchých míst. Všechny kamery jsou propojeny prostřednictvím počítačové sítě a řízeny speciálním softwarem. Obraz ze všech kamer je následně spojený do trojrozměrného modelu s vysokým rozlišením.

Divák může volně prolétávat virtuální kamerou v 3D prostoru stadiónu a pohybovat se po ploše přímo mezi hráči, ať již na displeji počítače, obrazovce televizoru, nebo prostřednictvím headsetu pro virtuální realitu, který mu poskytne nejdokonalejší možný zážitek. Vstřelený gól si můžete přehrát nejen z libovolného úhlu, ale i například z pohledu střelce nebo brankáře. Free Viewpoint Video System nicméně neocení pouze sportovní fanoušci, ale i trenéři, kteří ho mohou využít pro zlepšení tréninků.

Jakkoli se nabízí jeho nasazení při fotbalových utkáních a dalších sportovních událostech, zážitky zcela nové úrovně přinese však i při různých kulturních akcích, jako jsou například koncerty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám