Hlavní obsah

WiFi internet zrychlil. Polepšilo si také mobilní LTE připojení

Hned několik způsobů připojení k internetu v červnu v Česku zrychlovalo. Vyšší rychlost mohli zaznamenat například majitelé WiFi přípojek, stejně jako uživatelé mobilního internetu. Vyplývá to z měření serveru DSL.cz.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Internetové připojení přes WiFi v červnu zrychlilo o tři procenta na 14,4 Mbit za sekundu, v meziročním srovnání průměrná rychlost vzrostla o 19 procent.

U nejrychlejšího mobilního internetu prostřednictvím sítí LTE zvýšili rychlost všichni tři tuzemští operátoři. Největší rychlost byla naměřena u společnosti Vodafone – 35,16 Mbit/s. To je meziměsíční nárůst o jedno procento a meziroční zrychlení o 12 procent.

U pomalejšího mobilního připojení v síti 3G v červnu rychlost vzrostla pouze u společnosti T-Mobile, která se s připojením 9,52 Mbit/s drží na prvním místě mezi operátory.

Rychlost internetu vedeného optickými kabely minulý měsíc vzrostla o sedm procent na 26,1 Mbit/s. O procento se zvýšila rychlost kabelového připojení na 36,2 Mbit/s, rychlost připojení prostřednictvím xDSL po telefonních linkách podobně jako v předchozím měsíci stagnovala na 11,8 Mbit/s.

Rychlost připojení? Žádná sláva

Výše uvedené rychlosti pochopitelně pojednávají o konkrétních technologiích, které jsou v tuzemsku používány. Pokud bychom se ale na Českou republiku podívali jako na celek a nebrali přitom v úvahu konkrétní použitou technologii připojení, situace by již tak růžová nebyla.

Foto: Seznam.cz

Mapy rychlosti internetu v ČR

Společnost Seznam.cz totiž v polovině loňského roku zveřejnila mapu internetu, která ukazuje, jak jsou na tom Češi s rychlostí bídně. Drtivá většina Čechů (84 %) se totiž připojuje rychlostí nižší než 10 Mbit/s. Vládní strategie Digitální Česko pro rok 2013 přitom počítala s tím, že už před třemi lety měli mít obyvatelé měst rychlost alespoň zmiňovaných 10 Mbit/s.

Loňské měření také ukázalo, že rychlejší připojení je výsadou jen hrstky lidí. Například linku o kapacitě 10 až 30 Mbit/s využívá jen něco málo přes 14 % uživatelů. Data přitom pocházejí z ještě většího vzorku uživatelů než v případě měření serveru DSL.cz – z bezmála miliónu unikátních IP adres. Data tedy vycházejí z reálného provozu v síti. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám