Hlavní obsah

Moderní učitel tance jezdí na kolečkách. Je to totiž robot

Právo, Petr Svorník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měří 1,8 metru a naučí vás dokonale tančit valčík. Před tímto učitelem se stydět nemusíte: je to robot na kolečkách.

Foto: System Robotics Laboratory

Robotický tanečník

Článek

Rádi byste zdokonalili své pohyby, ale schází vám partner? K tanci vás nově vyzývá robot z japonského města Sendai. Na tamní univerzitě jej vytvořili Diego Felipe Paez Granados a jeho kolegové.

„Už dříve sestrojili robota, který se od člověka nechá vést. Nový stroj však sám začátečníka učí a přizpůsobuje se jeho schopnostem,“ uvádějí stránky newscientist.com.

Jezdí sice na kolečkách, jeho horní část se však pohybuje stejně jako u lidského tanečníka. Pomocí dvou laserů neustále „čte“ pohyby člověka a tato data porovnává s údaji, které si dříve naměřil u profesionálních tanečníků.

Foto: System Robotics Laboratory

Robotický tanečník

„Jak se člověk lepší, robot používá při vedení stále méně síly,“ pokračuje web. Na robotově tváři, displeji, pak neustále vidíte, jak moc (nebo málo) jste se zdokonalili. Zároveň vás stroj okamžitě upozorní, kdykoliv uděláte chybu – změní totiž výraz „obličeje“.

Trenéra budoucnosti si vyzkoušeli první dobrovolníci, kteří nikdy v minulosti valčík netančili: pět ze šesti těchto začátečníků zaznamenalo s robotem zlepšení. „Existují sporty a dovednosti, u kterých nemusí být trenéři dostupní každému,“ komentuje to Paez Granados.

V budoucnosti tak bude moci tančit každý – ne vždy to ovšem bude s partnerem z masa a kostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám