Hlavní obsah

Závratný růst pokračuje. Cena bitcoinu se přiblížila hranici 50 000 Kč

Kybernetická měna bitcoin pokračuje v růstech na nové rekordy a dnes její hodnota stoupla nad 2100 USD (téměř 50 000 Kč). Za poslední měsíc tak vzrostla o více než 65 procent. Uvedla to na svých internetových stránkách BBC.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

Bitcoin prolomil hranici 1000 dolarů v listopadu 2013. Od té doby však jeho kurz výrazně kolísal. Na počátku roku 2014 byla hodnota jednoho bitcoinu jen 280 dolarů. Na konci loňského roku činila zhruba 900 USD. Od počátku letošního roku tak bitcoin stoupl o 125 procent. Od roku 2010 je bitcoin měnou s nejvyšším výkonem, s jedinou výjimkou, kterou byl rok 2014.

Podle agentury Bloomberg k pondělnímu dalšímu růstu bitcoinu přispělo také oslabení amerického dolaru a zpráva, že aerolinky Peach se staly první japonskou leteckou společností, která přijímá digitální měnu.

Posilování také pomáhají spekulace, že americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) by mohla změnit své rozhodnutí o bitcoinovém burzovně obchodovaném fondu dvojčat Winklevossových, který původně zamítla.

Bitcoiny za stovky miliard

Úhrnná hodnota všech bitcoinů v oběhu nyní činí téměř 35,9 miliardy dolarů (848,3 miliardy Kč).

Rostoucí zájem o bitcoiny vyvolal vznik mnoha dalších digitálních měn. K jejich oblíbenosti přispělo i to, že technologie, která stojí za bitcoinem, se nedokáže vyrovnat s jeho oblibou a růstem.

Podle jednoho z odhadů bitcoiny nyní tvoří jen 47 procent všech obchodů s kryptoměnami a konkurenční měny jako ethereum a ripple posilují v posledních měsících mnohem rychleji než bitcoiny. Někteří komentátoři však již kvůli posilování těchto měn naznačují, že na trhu s kryptoměnami roste neudržitelná bublina.

Zajímavá investice?

Bitcoiny se těší také velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám