Hlavní obsah

Korzety, umělá ruka i vozíky pro handicapované psy, i to umí 3D tisk

Novinky, ale

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Výrobky z 3D tiskáren se už běžně používají například v automobilovém průmyslu nebo v architektuře. Na výstavišti v pražských Letňanech ale můžete vidět i netradičnější kousky, třeba dámské korzety nebo invalidní vozíky pro psy. Veletrh s názvem 3Dexpo se koná od 9. do 12. května.

Od korzetů po výrobky pro handicapované psy, v Praze se koná veletrh 3D tiskuVideo: Novinky/Food Ink

 
Článek

Jedním z asi nejpropracovanějších výrobků letošního ročníku tohoto veletrhu je protéza dětské ruky.

„Máme tu ruku pro dětského pacienta, která mu může velmi pomoci v jeho životě. Na pahýl se ruka nasadí a ve chvíli, kdy dítě pohne posledním kloubem, se ruka zavře. Tím pádem může jezdit na kole nebo venčit psa,“ uvedl pro Novinky jeden z vystavujících Viktor Hollmann.

Autoři 3D modelů mechanických protéz nabízejí protetické pomůcky dokonce volně ke stažení. Ty se pak dají na jednoduchých domácích 3D tiskárnách lehce vytisknout, což pro zájemce může znamenat vítanou úsporu.

Foto: Novinky

Protéza dětské ruky

Pan Jiří Jiránek, který je na vozíku, myslel zase na zvířata s handicapem. Vymyslel pomůcku určenou pro psy či jiné čtyřnohé domácí mazlíčky, kteří mají problémy se zadními končetinami.

Pes si o vozík opře zadní nohy, aby je za sebou netahal, okolo hrudníku mu majitel upne popruh, a pes se může prohánět po venku.

Pro výrobu zdravotních pomůcek je výhodou poměrně snadný transport tiskárny i to, že ji lze zprovoznit prakticky kdekoliv.

Foto: Novinky

Korzet vytištěný v 3D tiskárny

Technologie však slouží i v řadě jiných oborů. „My máme zkušenosti především s tiskem módních doplňků,” uvedla návrhářka Alžběta Moreno. Tisknou se třeba boty, ale módních výrobků návštěvníci uvidí víc. „Máme k vidění korzety, náramky, bižuterii nebo doplňky hlavy,“ doplnila návrhářka.

Foto: Novinky

Prsteny

Čeští výrobci tiskáren, tiskových materiálů nebo firmy zaměřené na vývoj softwaru mají úspěchy také v zahraničí.

„Co do počtu 3D zařízení není Česko ve srovnání se světem na špici, můžeme se ale pochlubit řadou kvalitních odborníků na speciální využití 3D tisku či na technologie s ním spojené,“ uvedl Petr Bláha z organizace, která se na výstavě podílí.

Reklama

Výběr článků

Načítám