Hlavní obsah

Problémy Toshiby nekončí, auditoři neschválili hospodářské výsledky

Japonská společnost Toshiba v úterý po dvou odkladech zveřejnila výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí svého fiskálního roku. Výsledkovou zprávu ale neschválili auditoři, což je zcela bezprecedentní krok, který zvyšuje pravděpodobnost, že akcie Toshiby budou muset opustit tokijskou burzu, uvedla agentura Reuters.

Foto: Yuya Shino, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Toshiba oznámila, že za první tři čtvrtletí finančního roku, který končí 31. března, vykázala provozní ztrátu 576,3 miliardy jenů (131 miliard Kč). Firma se dostala na pokraj finančního kolapsu v důsledku ztrát americké divize Westinghouse Electric. Ta koncem března vyhlásila bankrot a požádala ve Spojených státech o ochranu před věřiteli, aby se pokusila o restrukturalizaci.

Čistá ztráta Toshiby v období od dubna do prosince 2016 dosáhla 532,5 miliardy jenů. Firma navíc předpokládá, že v celém finančním roce se čistá ztráta kvůli problematickým jaderným aktivitám vyšplhá až na 1,01 biliónu jenů (zhruba 230 miliard Kč).

Westinghouse se potýká s obrovskými náklady kvůli překročení rozpočtu dvou jaderných projektů v USA. Auditoři navíc zpochybnili způsob, jakým Westinghouse před časem zaúčtoval převzetí společnosti Chicago Bridge & Iron (CB).

„Bez jasných vyhlídek na souhlas auditorů jsme již déle nemohli působit potíže a obavy investorům, proto jsme se rozhodli pro tento velmi neobvyklý způsob zveřejnění výsledků," uvedl šéf Toshiby Satoši Cunakawa.

Stažení akcií by prohloubilo krizi podniku 

Tokijská burza v poslední době zvažuje, zda by neměla nařídit stažení akcií Toshiby z obchodování. Zveřejnění nezauditovaných hospodářských výsledků by firmě v tomto směru mohlo přitížit.

Cunakawa ale vyjádřil naději, že Toshiba na burze zůstane. Stažení akcií by prohloubilo krizi podniku, protože by zvýšilo jeho finanční náklady a vystavilo by ho žalobám ze strany nespokojených akcionářů.

Toshiba převzala Westinghouse s velkou slávou v roce 2006 a z jaderné energie pak učinila významnou část svého podnikání. V březnu 2011 ale přišla jaderná katastrofa v japonské elektrárně Fukušima. Jedním z jejích důsledků byl růst nákladů v této sféře kvůli zvýšeným nárokům na bezpečnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám