Hlavní obsah

Na rozvoj rychlého internetu půjde 11,5 miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo průmyslu a obchodu vypsalo výzvu pro zájemce o evropské peníze na pokrytí České republiky vysokorychlostním internetem. Žádat mohou od 26. dubna minimálně po dobu pěti měsíců. Připraveno je 11,55 miliardy korun. Sdělil to mluvčí MPO František Kotrba. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který od března dočasně převzal vedení ministerstva, plánoval před nástupem do čela úřadu výzvu vypsat co nejdříve.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Peníze z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost mohou získat podnikatelé v oblasti elektronických komunikací, uvedl Kotrba. "Cílem výzvy je rozšíření moderní infrastruktury umožňující spolehlivě poskytovat vysokorychlostní služby elektronických komunikací do míst, ve kterých dosud není tento přístup zajištěn," dodal mluvčí.

Dotace mají podle podmínek programu získat projekty umožňující přístup k internetu přenosovou rychlostí alespoň 30 megabitů za sekundu. Na projekt bude možné získat dotaci v rozmezí od jednoho do 200 miliónů korun. Pokud by se sešly žádosti za více než 11,55 miliardy korun, může ministerstvo objem peněz zvýšit. Realizace projektu nesmí trvat více než tři roky, hotovo musí být do konce roku 2020.

Bílá místa mají zmizet

Ministerstvo vedené Sobotkou ohlásilo spuštění žádostí o dotace na vysokorychlostní internet krátce předtím, než Sobotka dočasně pověřený jeho vedením v čele úřadu skončí. Příští úterý jmenuje prezident Miloš Zeman ministrem dosavadního náměstka Jiřího Havlíčka (ČSSD). Ten mezi svými prioritami jmenoval také zákon o urychlení výstavby vysokorychlostního internetu, jeho rozvojem by se měl urychleně zabývat i podle Hospodářské komory ČR.

Národní plán rozvoje internetových sítí, který je podmínkou pro čerpání evropských dotací na budování infrastruktury, vláda schválila loni v říjnu. Kvůli dotačnímu programu muselo ministerstvo průmyslu a obchodu nechat zmapovat dostupnost vysokorychlostního internetu v jednotlivých lokalitách a určit takzvaná bílá místa.

Veřejná podpora může směřovat pouze do oblastí bez připojení, kde soukromé subjekty na základě tržních mechanismů s budováním přípojek ani v budoucnu nepočítají. Podle mapování tvoří bílá místa zhruba 30 procent všech sídel v ČR.

Bídná rychlost připojení

Podle připravovaného plánu rozvoje vysokorychlostního internetu v tuzemsku by měly všechny české domácnosti dosáhnout na připojení k internetu alespoň rychlostí 30 Mb/s, přičemž polovina by měla mít možnost připojení dokonce až na 100 Mb/s. To zní ale v současných podmínkách jako utopie.

Poskytovatelé připojení sice lákají na přenosové rychlosti pohybující se v řádu několika desítek Mb/s, přesto se v současnosti 84 % tuzemské populace podle Mapy rychlosti internetu nepřipojuje k internetu vyšší rychlostí než 10 Mb/s. Vládní strategie Digitální Česko pro rok 2013 přitom počítala s tím, že už před třemi lety měli mít obyvatelé měst rychlost alespoň zmiňovaných 10 Mb/s.

Alarmující na tom je i to, že naměřené hodnoty představují dokonce horší výsledek než v loňském březnu, kdy společnost Seznam.cz zveřejnila první výsledky svého měření. Tehdy totiž rychlost nižší než 10 Mb/s mělo pouze 80 % lidí. [celá zpráva]

Foto: Seznam.cz

Mapy rychlosti internetu v ČR

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám