Hlavní obsah

Musk chce propojit lidské mozky s počítači

Novinky, rim

S ambiciózním nápadem přišel americký podnikatel Elon Musk, bude se snažit propojit lidský mozek s počítači. Přesně takové bude totiž zaměření nové společnosti Neuralink, jak potvrdil samotný Musk. Upozornil na to zpravodajský server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Americký podnikatel Elon Musk

Článek

Skoro by se chtělo říci, že na co americký podnikatel Elon Musk sáhne, to se mu daří. Stojí totiž za úspěšnou automobilkou Tesla, platebním systémem PayPal či soukromou kosmickou společností Space X.

Do lékařského oboru se však Musk pouští vůbec poprvé, přestože počítačové systémy budou stejně jako ve výše zmiňovaných podnicích hrát opět velkou roli.

Na samém začátku snažení... 

Společnost Neuralink je registrována jako firma pro „lékařský výzkum“ a samotný Musk přiznává, že je zatím na počátku celého snažení. To jinými slovy znamená, že podnik nemá zatím žádný hmatatelný produkt, kterým by se mohl pochlubit.

Americký podnikatel si nicméně od společnosti slibuje opravdu hodně. Chce vyvíjet speciální mozkové implantáty, pomocí kterých by mohl zlepšovat lidem paměť, ale klidně i pomáhat s léčením nejrůznějších mozkových poruch.

Plány Muska jsou nicméně ještě ambicióznější. Věří, že implantáty by mohly zvyšovat také inteligenci lidí tak, aby se jednou mohli vyrovnat těm nejvýkonnějším počítačům. V podstatě chce tedy lidské mozky propojit s umělou inteligencí, jak upozornil list The Wall Street Journal.

Vzestup umělé inteligence

Podnikatel totiž již v minulosti varoval před tím, jaké mohou být důsledky prudkého rozvoje umělé inteligence pro lidstvo. Obává se toho, že umělá inteligence by jednou mohla získat nad lidmi takový náskok, že by je stroje v podstatě odstavily na druhou kolej.

V úterním prohlášení na mikroblogovací síti Twitter k tomu pouze krátce uvedl, že kdyby se jeho nový podnik Neuralink – nebo kdokoliv jiný – nepustil do vývoje mozkových implantátů, znamenalo by to „existenční riziko“ pro lidstvo.

Musk bude provoz společnosti Neuralink financovat sám. Chce v ní sdružovat přední vědecké experty v oboru umělé inteligence. Kdy bude veřejnosti představen první produkt, zatím není zřejmé.

Reklama

Výběr článků

Načítám