Hlavní obsah

Čeští studenti vyrobili vlastní dron. Se světovou elitou se poperou o 26 miliónů

Novinky, mif

Ti nejlepší studenti technických fakult z celého světa se sjedou během příštího týdne do Abú Zabí, hlavního města Spojených arabských emirátů. Budou zde měřit síly s dalšími konkurenty v prestižní robotické soutěži Mohamed Bin Zayed International Robotics Challenge. A na akci nebudou chybět ani Češi.

Český dron bude soutěžit o 26 miliónů korunVideo: Novinky

 
Článek

Naši republiku reprezentuje tým z Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze, který do finále vede Martin Saska. S jeho pomocí studenti vytvořili inteligentní bezpilotní helikoptéru – dron.

Ten se bude měřit se světovou konkurencí ve dvou různých disciplínách, z nich každá má ověřit schopnosti inteligence celého systému. „V první úloze bude mít helikoptéra za cíl plně autonomně přistát na rychle jedoucím autě,“ uvedl Saska.

Foto: FEL ČVUT

Dron vyrobený českými studenty.

„Ve druhém úkole bude roj helikoptér zcela samostatně vyhledávat pohybující se předměty v prostředí a spolupracovat na jejich sběru pomocí automatického magnetického lapače. Tyto robotické scénáře jsou motivovány úlohou autonomního doručování a sběru zásilek z internetových obchodů a humanitární a medicínské pomoci v obtížně dostupných oblastech,“ doplnil vedoucí českého týmu.

Češi budou soupeřit s dalšími týmy, které se probojovaly až do finále. Mezi nimi nechybí světoznámé univerzity, jako jsou Carnegie Mellon, ETH Zürich, Georgia Institute of Technology nebo University of Tokyo.

Studenti již trénují

Vítěz bude pochopitelně jen jeden a ten získá pro svou univerzitu finanční odměnu ve výši 26 miliónů korun.

Studenti jsou v hlavním městě Spojených arabských emirátů již poslední týden. Všechny systémy testují v tamních podmínkách. „Bude pro nás velice zajímavé testovat drony v jiných klimatických a světelných podmínkách,“ uzavřel Saska.

Finále se uskuteční ve dnech 16. a 17. března v Abú Zabí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám