Hlavní obsah

Jako na houpačce. Hodnota bitcoinu opět dramaticky roste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodnota kybernetické měny bitcoin se v pátek zvýšila o 4,7 procenta a vystoupila na nový rekord 1218,85 dolaru (31 000 Kč). Přiblížila se tak ceně zlata, které se obchodovalo kolem 1250 dolarů za unci. Informuje o tom agentura Bloomberg. Naposledy se cena bitcoinu přiblížila ceně zlata v listopadu 2013, upozornil server listu Financial Times.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

Bitcoin začátkem tohoto měsíce oslaboval, čímž reagoval na kroky čínské centrální banky, která obeslala devět bitcoinových burz a nařídila jim, aby se držely příslušných předpisů ohledně zastavení výběrů. Bitcoin je v Číně pod kontrolou kvůli obavám, že jej mohou používat ti, kdo chtějí své peníze skrývat.

Kurz bitcoinu je ve srovnání s oficiálními měnami velmi rozkolísaný a snadno podléhá spekulacím. Na rozdíl od běžných měn za sebou nemá žádnou reálnou oporu v podobě ekonomiky, na jejíž výkon by byl navázán. Nejvýraznější denní výkyvy bitcoinu se loni pohybovaly kolem deseti procent. Kolísavost bitcoinu ale byla výrazně slabší než v roce 2013, kdy denní výkyvy dosahovaly až 40 procent.

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má nakonec dosáhnout 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám