Hlavní obsah

Kabelový internet zrychlil, připojení přes pevné linky naopak zpomalilo

Nejrychlejším typem připojení byl v lednu kabelový internet. Ten zrychlil proti prosinci o 16 procent na 34,9 Mbit/s. Následuje mobilní internet LTE s rychlostí kolem 34 Mbit/s. Vyplývá to z měření serveru DSL.cz.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Internet po optických kabelech minulý měsíc zvýšil průměrnou rychlost o desetinu na 29,3 Mbit/s, v některých sítích to ale bylo až 42 Mbit/s. Naopak připojení přes pevné linky xDSL zpomalilo o pět procent na 11,1 Mbit/s. Wi-fi internet zrychlil o tři procenta na 12,3 Mbit/s.

Nejrychlejší mobilní internet měl v lednu s růstem o dvě procenta na průměrných 34,8 Mbit/s Vodafone. Druhému O2 rychlost připojení proti předchozímu měsíci vzrostla o sedm procent na 34,4 Mbit.

T-Mobilu naopak LTE zpomalila o tři procenta na 28 Mbit/s. T-Mobile ale nabízel nejrychlejší připojení v síti 3G, a to v průměru 9,6 Mbit/s, což je o devět procent meziměsíčně více.

V lednu server DSL.cz provedl z mobilní aplikace přes 161 000 měření mobilního internetu a přes 373 000 měření pevného připojení.

Rychlost připojení? Žádná sláva

Výše uvedené rychlosti pochopitelně pojednávají o konkrétních technologiích, které jsou v tuzemsku používané. Pokud bychom se ale na Českou republiku podívali jako na celek a nebrali přitom v úvahu konkrétní použitou technologii připojení, situace by již tak růžová nebyla.

Foto: Seznam.cz

Mapy rychlosti internetu v ČR

Společnost Seznam.cz totiž v polovině loňského roku zveřejnila mapu internetu, která ukazuje, jak jsou na tom Češi s rychlostí bídně. Drtivá většina Čechů (84 %) se totiž připojuje rychlostí nižší než 10 Mb/s. Vládní strategie Digitální Česko pro rok 2013 přitom počítala s tím, že už před třemi lety měli mít obyvatelé měst rychlost alespoň zmiňovaných 10 Mb/s.

Loňské měření také ukázalo, že rychlejší připojení je výsadou jen hrstky lidí. Například linku o kapacitě 10 až 30 Mb/s využívá jen něco málo přes 14 % uživatelů. Data přitom pocházejí ještě z většího vzorku uživatelů než v případě měření serveru DSL.cz – z bezmála miliónu unikátních IP adres. Data tedy vycházejí z reálného provozu na síti. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám