Hlavní obsah

Čína zasáhne proti službám, které obcházejí cenzuru internetu

– Peking

Čína se chystá zpřísnit dohled nad internetem. Nová kampaň vlády je zaměřena na služby, které umožňují obcházet cenzuru internetu a dostávat se k blokovaným informacím ze zahraničí. Ministerstvo průmyslu a informačních technologií na konci minulého týdne uvedlo, že zakazuje používání virtuálních privátních sítí (VPN).

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Sítě VPN fungují jako šifrovaný kanál mezi počítačem a vzdáleným serverem. Umožňují přístup k zahraničním webovým stránkám bez svolení vlády.

Peking přísně cenzuruje internet a blokuje obsah, který by podle něj mohl ohrozit vládu komunistické strany či narušit v zemi stabilitu. Blokovány jsou on-line služby, které provozuje řada velkých zahraničních společností, jako je Google, Facebook nebo Twitter.

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám