Hlavní obsah

Z Fitbitu se stává gigant na poli nositelné elektroniky. Koupil konkurenční Pebble

Americký výrobce chytrých náramků a hodinek Fitbit koupil software, patenty a další aktiva duševního vlastnictví jednoho z průkopníků chytrých hodinek Pebble. Fitbit si tím posiluje pozici na trhu nositelných elektronických přístrojů. Pebble oznámil, že své produkty už přestal vyrábět a prodávat.

Foto: archív výrobce

Fitness náramky od společnosti Fitbit

Článek

Pebble vznikl v roce 2012 v USA jako projekt crowdfundingu, což je financování, kdy investoři přispějí předem na vývoj určitého produktu. Své první chytré hodinky firma uvedla na trh v roce 2012, tři roky předtím, než se svými hodinkami Watch přišel technologický gigant Apple.

Foto: archív výrobce

Chytré hodinky od společnosti Pebble

Loni firma získala na vývoj nové verze svých hodinek přes 20 miliónů dolarů (asi půl miliardy korun). Dnes ale sdělila, že v budoucnu by její přístroje mohly kvůli ztrátě technické podpory přestat fungovat.

Finanční podrobnosti dohody firmy nesdělily. Podle agentury Bloomberg hodnota transakce činila necelých 40 miliónů dolarů, tedy více než miliardu korun.

Popularita roste

Nositelná elektronika se těší stále větší popularitě. Řeč je například o fitness náramcích, které se snaží monitorovat zdravotní stav a kondičku, chytré hodinky zase dovedou přenášet data z telefonů a tabletů a v některých případech i telefonovat. Zobrazování času je u nich až druhotná funkce.

Světový trh nositelné elektroniky vzrostl ve třetím čtvrtletí o 3,1 procenta. Produkty Fitbit se na něm podílely 23 procenty, plyne podle agentury Reuters z údajů výzkumné společnosti IDC.

Fitbit loni uvedl své akcie na newyorskou burzu, tržní hodnota celé firmy tehdy činila 6,5 miliardy dolarů (167 miliard Kč). Produkty Fitbit umožňují uživatelům sledovat zejména fyzickou aktivitu a zdravotní stav.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám