Hlavní obsah

Česko do roku 2022 vybuduje státní datová centra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do roku 2022 se postupně přesune provoz většiny informačních systémů veřejné správy z datových center jednotlivých institucí do státních nebo komerčních datových center. Počítá s tím strategický rámec Národního cloud computingu - eGovernment cloud ČR, který schválila v pondělí vláda. Informoval o tom vládní koordinátor digitální agendy Tomáš Prouza.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Koordinátor digitální agendy Tomáš Prouza

Článek

Vláda si od toho slibuje zlepšení využívání a sdílení IT služeb a zároveň snížení nákladů na provoz.

Podle předkládajících ministrů vnitra, financí, místopředsedy vlády pro ekonomiku a ředitele Národního bezpečnostního úřadu vytvoření eGovernment cloudu zajistí větší efektivitu provozu informačních systémů státu, sjednocení platforem, na kterých fungují, a také zvýšení jejich bezpečnosti.

Přesunu informačních systémů z jednotlivých úřadů bude předcházet analýza současného stavu, kterou má ministerstvo vnitra vytvořit do konce příštího roku. Ministerstvo má také pod Radou vlády pro informační společnost vytvořit pracovní skupinu, která se bude podílet na realizaci projektu.

Na základě analýzy vláda stanoví podmínky pro vybudování, správu a provoz státní části vládního cloudu a zároveň také definice provozních, technických i bezpečnostních podmínek a transparentních pravidel pro výběr vhodných komerčních dodavatelů pro jeho komerční část.

Reklama

Výběr článků

Načítám