Hlavní obsah

Klávesnice posloužily pro netradiční portrét Steva Jobse. Vznikal tři měsíce

Kyjev

Tři ukrajinští studenti informatiky se rozhodli vzdát hold spoluzakladateli firmy Apple Stevu Jobsovi a vytvořili jeho portrét z kláves počítačové klávesnice. Demontáži zhruba 100 klávesnic potřebných na výrobu Jobsova portrétu studenti soukromé akademie v Mariupolu věnovali tři měsíce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Portrét Steva Jobse poskládaný z klávesVideo: Reuters

 
Článek

„Když jsem začal, strávil jsem zhruba tři hodiny lepením dvou řad kláves," řekl televizní stanici TRK Ukraine student Ivan Kučugura. „Spálil jsem si prsty, protože to bylo horké lepidlo. Musel jsem dělat přestávky, protože mě bolela záda, takže to bylo velmi obtížné."

Dílo, které obsahuje slova Apple, Steve Jobs a iPhone, v současnosti visí na zdi ve třídě akademie, uvedla agentura Reuters.

Vizionář, který změnil svět, největší génius počítačové éry, technologický guru – tak býval Jobs označován už za svého života, jehož nedílnou součástí byla právě společnost Apple. Jobs ji založil v garáži svého otce v dubnu roku 1976 společně se svými partnery – Stevem Wozniakem a Ronaldem Waynem.

Historie Applu ve 40 sekundáchVideo: Apple

Sluší se nicméně připomenout, že první počítače prodala parta tří technologických nadšenců ještě před oficiálním vznikem firmy. Právě ve zmiňované garáži v roce 1975 vznikla první padesátka modelů počítače zvaného Apple I. Ten sice více než počítač připomínal dřevěnou krabici s drátky, ale i přesto se ho prodalo na dvě stovky kusů, což byl na tehdejší dobu nevídaný úspěch.

V následujících letech se společnost stávala stále úspěšnější a do jejího čela se prosadil Jobs. Wayne ještě před prvními úspěchy firmu opustil, protože nevěřil, že bude podnik prosperovat, a Wozniak se v jablečném kolosu staral především o administrativu.

Foto: Kimberly White, Reuters

Tim Cook (vlevo) a Steve Jobs

Dominantní postavení měla na trhu s počítači i přes nesporné úspěchy Applu tehdy IBM. Obě firmy změřily síly v roce 1984, tehdy Jobs vytáhl do boje s "chytrým" Macintoshem. Ten se však nedočkal předpokládaného úspěchu, což znamenalo nejen pokles zisků, ale především rozbroje uvnitř firmy. Jejich výsledkem byla rezignace obou zakladatelů, kteří Apple přenechali manažerovi Johnu Sculleymu.

Jobs se do čela firmy vrátil až v roce 1997, opětovný vzestup firmy nastartoval v roce 1998 model iMac, který zahájil novou generaci počítačů. Vylepšená obchodní strategie a především nová technologie a produkty zajistily Applu přední postavení na trhu. A to trvá prakticky až dodnes.

Jobs zemřel 5. října 2011 ve svých 56 letech po letitém boji s rakovinou slinivky. Ve vedoucí pozici jej vystřídal Tim Cook.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám