Hlavní obsah

Google postihl velký výpadek. Problémy měl YouTube i Gmail

• Aktualizováno
Novinky, mif

Internetový vyhledávač Google a prakticky všechny jeho další služby se potýkaly od úterního večera s výpadky. Lidé tak například nemohli využívat svůj e-mailový účet na Gmailu, ani přehrávat videa na serveru YouTube.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Stránky Googlu přestaly být dostupné krátce po 19:30. Po 21. hodině uživatelé na sociálních sítích začali hlásit, že se jim podařilo na nedostupné služby dostat. Avšak pouze některým.

Někteří odborníci uvedli, že tuzemští poskytovatelé připojení začali přesměrovávat provoz na zahraniční servery Googlu, které výpadek nepostihl, aby svým uživatelům služby opět zpřístupnili. „O2 spojení s Googlem ručně opravilo, Google běží ze zahraničí,“ uvedl na Twitteru Zdeněk Cendra ze společnosti SuperHosting.cz.

Steným způsobem pravděpodobně postupovali i další tuzemští operátoři. Ti však zatím tuto informaci oficiálně nepotvrdili.

Google už problém řeší

Co přesně výpadek způsobilo, zatím zástupci společnosti Google neuvedli. „O komplikacích víme, naši inženýři intenzivně pracují na jejich na jejich odstranění,“ uvedla pro server Lupa.cz mluvčí české pobočky Googlu Alžběta Houzarová.

Nefungovaly žádné služby této společnosti, včetně mobilních aplikací, např. obchodu Google Play na operačním systému Android. Problémy se týkaly prakticky všech stránek provozovaných Googlem, a to i těch, které jsou na serverech této americké internetové společnosti hostovány.

To jinými slovy znamená, že problémy zaregistrovaly i společnosti, které služeb Googlu využívají, jako jsou například e-shopy. „Nejenže nefunguje navigace k zákazníkům, která spoléhá na služby Google. Bohužel je kvůli výpadku ochromený i provoz ve skladu, kde nefunguje internetové připojení. Jde o několik souběžných problémů, které ochromily naše služby pro vás, aniž by bylo v naší moci ovlivnit jejich řešení,“ informovali před 21. hodinou zástupci on-line supermarketu Rohlík.cz.

Výpadek se týká i zahraničí

Podle serveru downdetector.com, který detekuje výpadky jednotlivých serverů, se výpadek netýkal pouze České republiky, ale také části Německa, Rakouska, Polska, Slovenska, Maďarska či Slovinska.

Pokud mají lidé své routery nastavené na IP adresy DNS serverů Googlu – tedy konkrétně na 8.8.8.8 a 8.8.4.4, je více než pravděpodobné, že jim nešly kvůli výpadku načíst prakticky žádné weby.

Foto: http://downdetector.com/

Mapa výpadku služeb Googlu podle serveru downdetector.com

Nedostupnost služeb Googlu Novinkám potvrdila už v 19:45 mluvčí O2 Lucie Pecháčková. „Na serverech Googlu vidíme v naší síti nulový provoz. Nicméně se nejedná o chybu v síti O2,“ podotkla Pecháčková.

O nemožnosti načítání jednotlivých stránek informovali také samotní uživatelé na sociálních sítích. Někteří se mylně domnívali, že problém byl na straně poskytovatelů připojení. Ve skutečnosti se jich však výpadek vůbec netýkal.

Na problémy nepřímo upozornilo také hlavní tuzemské peeringové centrum NIX.cz. „Obracejí se na nás poskytovatelé připojení k internetu, že jsou ve velké míře kontaktováni svými zákazníky. Ti jim hlásí problémy se službami společnosti Google,“ uvedl pro Novinky.cz Adam Golecký, technický ředitel NIX.cz.

Problémy s DNS servery

Server downdetector.com uvedl, že s největší pravděpodobností za výpadek služeb Googlu mohou problémy s DNS servery. Ty standardně překládají webové adresy na číselné adresy fyzických počítačů (IP adresy).

Tím, že tyto internetové překladače nefungovaly, webové prohlížeče po zadání adresy nevěděly, kam se mají připojit. Zda se na DNS servery zaměřili hackeři a vyřadili je z provozu, či zda výpadek způsobilo jejich chybné nastavení, zatím není jasné.

Hackeři útokem na DNS servery na konci října vyřadili z provozu společnost Dyn. Kvůli tomu se lidé na východním pobřeží USA nemohli připojit hned na několik velkých webů – tím, že nefungoval překladač (DNS servery), webové prohlížeče po zadání adresy nevěděly, kam se mají připojit.

Uživatelé se tak nemohli připojit například na sociální sítě Twitter a Facebook, zpravodajské servery Daily News, CNN i New York Times a hudební portály Spotify a Soundcloud. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám