Hlavní obsah

Kvalitní víno za vás vybere elektronický jazyk

Právo, Petr Svorník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vynález vědců z univerzity v Jižní Austrálii dokáže určit nejen kvalitu vína, ale i jeho stáří a typ sudu, z něhož pochází. Přístroj má sloužit k testování vína v průmyslovém měřítku. Měl by zaručit kvalitu, ještě než se víno dostane k zákazníkovi. Upozornil na to server newscientist.com.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jazyk tvoří zlaté, platinové a uhlíkové elektrody, které vyhodnocují elektrochemické signály cukrů, fenolů a dalších látek přítomných ve víně. „Na rozdíl od klasických senzorů je analyzována celková kombinace látek, ne jen jednotlivé sloučeniny,“ popisuje web. „Tím napodobuje běžné testování, kdy se jednotlivé chutě spojují v mozku,“ říká Xavier Cato, spolutvůrce elektronického sommeliera.

Jazyk už si vyzkoušel 52 vín ze španělského Katalánska – vína oznámkoval, určil jejich věk a poznal i to, zda zrála v sudech z amerického, či francouzského dubu. Profesionální ochutnávači se však nemusejí bát o práci, stroj na nich do značné míry závisí.

Foto: archív tvůrců

Prototyp elektronického jazyku

Na začátku testu totiž stálo osm lidských sommelierů, kteří vína ochutnali, ohodnotili od jedné do deseti a podle toho se pak nastavily „chutě“ elektronického jazyka. Pak už stroj dokázal pracovat sám a s odborníky se shodoval.

„Žádný člověk vám neochutná sto vín každý den,“ dodává Xavier Cato s tím, že stroj sice lidskou práci zcela nenahradí, mohl by ji však významně ulehčit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám