Hlavní obsah

Chyba, nebo mystifikace? Apple ukázal iPhone ještě před premiérou

Novinky, mif

Společnost Apple si ve středu večer pohrávala s fanoušky a novináři jako kočka s myší. Na tiskové konferenci v americkém New Yorku, kde byly odhalovány hardwarové novinky, to totiž vypadalo, že bude odhalen pouze jeden iPhone. Nakonec se ale ukázaly dva.

Foto: Marcio Jose Sanchez, ČTK/AP

Šéf Applu Tim Cook na středeční tiskovce

Článek

Nikdo vlastně neví, jestli to byla chyba, nebo sofistikovaná mystifikace. Apple si totiž své novinky bedlivě střeží a prakticky nikdy o nich neinformuje před oficiálním odhalením, které se přinejmenším v případě iPhonů odehrává vždy na slavnostní akci.

Letos však bylo poprvé vše jinak. Americký softwarový gigant podle serveru Bloomberg nejprve ukázal fotku na Twitteru s nápisem tohle je nový vodotěsný iPhone 7, a to ještě v době, kdy se zástupci Applu na pódiu věnovali novým chytrým hodinkám Watch.

Foto: repro Twitter

Zpráva na Twitteru o novém iPhonu

Na první pohled se tak mohlo zdát, že byl správce účtu na Twitteru příliš nedočkavý a velkou novinu vyzradil s předstihem. Co bylo ale ještě důležitější – zpráva mluvila pouze o jednom jablečném smartphonu. Vzápětí byl však příspěvek smazán, přestože jej okamžitě sdílelo na zmiňované mikroblogovací síti na 1500 lidí.

Jen jeden iPhone?

Když pak na oficiální tiskovce přišla řada skutečně na smarpthony, vypadalo to, že se ukáže skutečně jen jeden iPhone. „Mám tu čest vám ukázat nejlepší iPhone všech dob. Toto je iPhone 7,“ prohlásil ve středu večer šéf Applu Tim Cook a na obří obrazovce za ním se objevil pouze jeden nový telefon.

Řada novinářů, a podle reakcí na Twitteru i fanoušků, to tak brala jako hotovou věc. Bude jen jeden iPhone 7. Několik dalších minut se totiž zástupci amerického počítačového gigantu věnovali vylepšením a dovednostem nového přístroje a vždy mluvili v jednotném čísle.

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Nový iPhone 7 Plus

Teprve když přišla řada na informace o vylepšeních fotoaparátu, prozradil marketingový ředitel Applu Phil Schiller, že nové iPhony budou dva – menší verze iPhone 7 a větší varianta 7 Plus. Dlouhé dvě desítky minut to ale vypadalo, že jablečný smartphone bude jen jeden.

To, co se zdálo na začátku jako chyba, tak mohla být důkladně plánovaná mystifikace.

Více se o nových iPhonech 7 a 7 Plus a dalších novinkách, které byly na středeční akci k vidění, dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Nové iPhony 7 a 7 PlusVideo: Apple

Co umí nové iPhony?

IPhone 7 je vybaven stejně jako předchůdce 4,7palcovým displejem, verze 7 Plus má pak 5,5palcovou dotykovou plochu. Na první pohled se novinky příliš neliší od předchůdců, uvnitř se však změn událo mnoho.

Konstrukce je nově vodotěsná a ukrývá nový procesor Apple A10, který je dvakrát výkonnější než předchůdce. Novinky by tak měly být připravené na ty nejnáročnější hry ve vysokém rozlišení. I přesto se podařilo zvýšit proti předchozí generaci výdrž baterie.

Velký důraz byl kladen na kvalitu fotoaparátů, a to především u větší verze 7 Plus. U ní se tak na zadní straně pyšní hned dva objektivy, i se senzorem vepředu má tak plusko dohromady tři fotoaparáty. Díky tomu by měla pořizovat daleko kvalitnější momentky.

Nové iPhony přišly o sluchátkový konektor, i když to může být považováno za nedostatek. Apple alespoň vylepšil zabudované reproduktory, nově jsou stereofonní. Jeden bude nad displejem, druhý pak pod ním. V režimu na šířku si tak uživatelé skutečně vychutnají stereofonní zvuk. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám