Hlavní obsah

Robot jako dokonalý milenec? Prý to není hudba budoucnosti

Právo, mcm

O své panenství či panictví budou lidé napříště přicházet při sexuálních hrátkách s roboty. O tom je podle bulvárního listu The Daily Mail přesvědčen Noel Sharkey, čestný profesor robotiky na britské Sheffield University. Prý to ani není žádná hudba vzdálené budoucnosti –„sexuální revoluci“ s roboty čeká tak do deseti let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Při vystoupení v Cheltenhamu profesor zdůrazňoval, že „ohledně sexu je docela liberální“. „Není problém mít sex s mašinou. Ale co když je to poprvé, co když je to váš první vztah? Co si pak myslíte o opačném pohlaví? Co si myslíte, že je muž a žena?“ ptal se a vyjádřil obavu, že nástup robotů „zasáhne reálný život, zastaví lidi ve formování vztahů s normálními osobnostmi“.

Už dnes se v USA a v Japonsku prodávají robotizované loutky s omezenou slovní zásobou. „Sexuální roboti jsou dostupní už nyní a za příštích deset let budou jistě běžní. Myslím, že na ně bude věkový limit. Určitě by měl být, ale bude-li mít váš otec nebo matka takového robota doma, můžete se k němu připlížit a vyzkoušet ho,“ konstatoval.

Sharkey upozornil, že úřady byly před lety úplně zaskočeny masivním nástupem internetové pornografie a že ve stejné situaci se mohou ocitnout, až se za pár let na trhu objeví roboti zcela podobní lidem.

Strach z dokonalých strojů

Už loni vyzvala britská expertka Kathleen Richardsonová z De Montfort University k zákazu dovozu sexuálních loutek do Británie. „Zdá se, že na sexuální roboty se stále více zaměřuje robotický průmysl a že modely, které navrhuje – jak mají vypadat, jaké role mají hrát –, jsou opravdu zneklidňující. Myslím si, že vytvoření takových robotů může poškodit vztahy mezi muži a ženami, mezi dospělými a dětmi, muži a muži, ženami a ženami,“ řekla stanici BBC.

David Ley, odborník na umělou inteligenci, předpovídá podle listu The Toronto Star, že lidé si na sexuální služby robotů zvyknou a že to bude stále populárnější. A varuje před odvrácenou stránkou tohoto vývoje. Roboti budou totiž vytvářeni podle specifických představ uživatele, budou tedy odpovídat jeho „ideálu“.

Jenže skuteční muži i ženy mají k ideálu daleko. Roboti tak mohou nakonec destruktivně zasáhnout vztahy ve skutečném lidském páru – pronikne tam strach, že automat je partnerovi nakonec bližší než živý protějšek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám