Hlavní obsah

Nový standard Bluetooth bude výrazně rychlejší a nabídne vyšší dosah

Novinky, chm

Technologie Bluetooth se za několik posledních let stala prakticky nedílnou součástí drtivé většiny přenosných počítačů a chytrých telefonů. V dohledné době by se však tento standard měl dočkat dramatického vylepšení – bude mít výrazně vyšší dosah a navíc nabídne i rychlejší datové přenosy.

Foto: Profimedia.cz

Technologie Bluetooth bývá využívána k bezdrátové komunikaci mezi dvěma zařízeními – například mezi smartphonem a chytrými hodinkami.

Článek

Technologie Bluetooth byla vytvořena před více než dvaceti lety, v roce 1994 ji světu představila společnost Ericsson. V současnosti nové přístroje používají již čtvrtou generaci tohoto rozhraní (představena byla už v roce 2010), která umožňuje bezdrátový přenos dat mezi dvěma přístroji.

Bluetooth slouží například k připojení sluchátek nebo reproduktorů k počítači či chytrému telefonu. Stejně tak může sloužit ale k přenášení dat například mezi tabletem a počítačem a v některých případech se díky tomuto standardu mohou smartphony proměnit na dálkové ovladače.

Technologie „modrého zubu“ má samozřejmě své limity. Uživatelé si často stěžují především na to, že signál vypadává už ve vzdálenosti okolo 15 metrů a že přenos dat je velmi pomalý.

Zdi vadit nebudou

Všechny tyto neduhy by ale měla odbourat nová verze s pořadovým číslem pět. Její příchod potvrdila v noci na pátek organizace Bluetooth Special Interest Group (SIG), která má vývoj daného standardu na starosti.

SIG v oficiálním vyjádření uvedl, že Bluetooth 5 bude dvakrát rychlejší a nabídne čtyřikrát větší dosah. Přesné parametry v oficiálním vyjádření organizace chybějí. V porovnání se čtvrtou generací lze však očekávat, že dosah se bude pohybovat okolo 100 metrů a přenosová rychlost by měla být až 58 Mbit/s.

Zpráva o novém standardu mimochodem uvádí, že pětka by měla být schopna velmi dobře překonávat překážky, jako jsou například zdi. Ty se přitom například na klasických wi-fi sítích podepíšou negativně tak moc, že signál nelze za jednou či dvěma zdmi přijímat vůbec. Bluetooth 5 by však tímto nešvarem trpět neměl.

První přístroje ještě letos

Mark Powelll, výkonný ředitel organizace SIG, uvedl, že první přístroje vybavené technologií Bluetooth 5 by se měly na pultech obchodů objevit už na konci letošního roku.

Pětka přitom bude zpětně kompatibilní se staršími verzemi Bluetooth. Využít všech výhod ale bude samozřejmě možné pouze v případě, kdy budou obě propojená zařízení splňovat nejnovější certifikaci – tedy budou podporovat Bluetooth 5.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám