Hlavní obsah

Student hledal lékařskou pomoc na čínském vyhledávači. Nepřežil

Novinky, mif
Peking

O největší čínský vyhledávač Baidu se začali zajímat vyšetřovatelé. Důvodem je úmrtí vysokoškolského studenta, který při svém boji s rakovinou hledal pomoc právě na internetu. Podle serveru BBC o tom informoval čínský úřad pro regulaci internetu, který vyšetřování vede.

Foto: repro baidu.com

Čínský vyhledávač Baidu

Článek

Může to znít bizarně, ale úmrtí mladíka s internetovým vyhledávačem podle vyšetřovatelů skutečně souvisí. Student totiž hledal prostřednictvím Baidu co možná nejlepší místo, kde by mohl se zákeřným onemocněním bojovat.

Čínský vyhledávač jej však „nasměroval” do jedné z pekingských nemocnic, která se zabývala experimentální léčbou. Ta bohužel nebyla úspěšná a student v dubnu zemřel. Ještě předtím ale mladík stihl obvinit ze svého „žalostného stavu“ právě Baidu.

Zavádějící reklama

Podle něj totiž čínský vyhledávač na předních příčkách vyhledávání doporučuje společnosti, které si jednoduše za vyšší pozici zaplatí. Výsledkem je to, že místo skutečných lékařských institucí se nabízejí zázračné pilulky a pochybné ústavy – zkrátka reklama není dostatečně označena a je zavádějící.

Vyšetřovatelé nyní budou zkoumat, zda je mladíkovo obvinění na místě. A to i kvůli tomu, že o celou kauzu projevila zájem zahraniční média. Regulační úřad přislíbil, že výsledky vyšetřování zveřejní hned, jak budou k dispozici.

Zástupci společnosti Baidu mezitím zaslali pozůstalým kondolenci. K samotnému případu se však s ohledem na probíhající vyšetřování vyjadřovat nechtěli.

Baidu je nejoblíbenější čínský vyhledávač. Používá jej 99 % tamních obyvatel, každý měsíc na něm tak hledá informace několik stovek miliónů lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám