Hlavní obsah

Hlavní křižovatka českého internetu funguje už rok. Kokurou protečou petabajty dat

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od spuštění nového datového centra společnosti Seznam.cz, které stojí v pražských Horních Počernicích a nese název Kokura, uplynul již rok. Jde bez nadsázky o hlavní křižovatku českého internetu, neboť služby Seznamu denně využije zhruba čtyři a půl miliónu lidí. Ti měsíčně zobrazí na pět miliard webových stránek. Zmiňované služby přitom fungují právě na serverech, které jsou umístěny v Kokuře.

Foto: Seznam.cz

Datové centrum Kokura

Článek

Kokura byla v Horních Počernicích uvedena do provozu na přelomu března a dubna loňského roku. [celá zpráva]

Tehdy nikdo ještě nepředpokládal, že vytíženost datového centra bude tak vysoká. I proto Seznam.cz nyní startuje provoz druhého datového sálu. „Ještě před zahájením stavby datového centra jsem počítal s tím, že druhý sál bude skutečně potřebný až tak za pět let po výstavbě. Během prvního roku provozu Kokury se však díky výkonům produktového a vývojového oddělení predikce růstu natolik změnily, že už dnes spouštíme druhý sál,“ vysvětlil Vlastimil Pečínka, technický ředitel Seznam.cz.

Foto: Seznam.cz

Zleva Michal Feix (ředitel pro business development), Pavel Zima (generální ředitel) a Vlastimil Pečínka (technický ředitel) u základního kamene.

Podle něj datové centrum přijme a pošle dohromady několik desítek petabajtů dat každý měsíc. Pro lepší představu jeden petabajt odpovídá hodnotě jednoho miliónu gigabajtů, tedy zhruba miliónu filmům v HD kvalitě.

Náklady na výstavbu a provoz Kokury byly spočítány v desetiletém horizontu na částku 200 miliónů korun. „To dokládá, jak efektivní dokáže být soukromý sektor. Vždyť například Státní zemědělský a lesnický fond hodlá v roce 2016 utratit na informační technologie téměř 800 miliónů korun, z toho jen provoz a rozvoj informačního systému pro rozdělování dotací EU vyjde na více než půl miliardy,“ zasadil vše do perspektivy technický ředitel Seznam.cz.

Nároky na datový provoz porostou

Zástupci české internetové jedničky přitom očekávají, že do budoucna se nárok na datový provoz bude ještě více zvyšovat, a to především kvůli popularizaci videoobsahu, pro který je nezbytná vyšší kapacita. „Proto už dnes, kdy je zatím kapacita dostatečná, začínáme přemýšlet o zvětšování Kokury,“ doplnil Pečínka.

Areál Kokury zabírá větší plochu než jedno fotbalové hřiště, přesněji se rozprostírá na ploše 10 500 m2. Datové centrum ukrývá 300 tun hardwaru. Měsíčně tento kolos spolkne přibližně 330 MWh, což odhadem odpovídá roční spotřebě 70 domácností. Není bez zajímavosti, že celý areál je napájen stoprocentně zelenou elektřinou.

Prohlídka nového datového centra společnosti Seznam.czVideo: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám