Hlavní obsah

Kybernevolností trpí osm z deseti lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osm z deseti majitelů chytrých telefonů a tabletů potřebuje před použitím těchto technologií kinedril nebo jiný lék na nevolnost z pohybu dopravním prostředkem. Důvod? Trpí kybernevolností, která je vyvolána rychlými změnami displeje, videi a posunováním obsahu na displeji.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kybernevolnost je digitální obdobou nevolnosti z jízdy dopravními prostředky. A podle amerických odborníků postihuje kybernevolnost osm z deseti uživatelů chytrých telefonů a tabletů. Ti po použití těchto technologií zažívají malátnost, točí se jim hlava a některým se dokonce dělá zle od žaludku.

Kybernevolnost vyvolávají rychlé pohyby na displeji, od videí, blikajících reklam přes rychlé prohlížení stránek posunováním obsahu displeje.

Je to přitom přirozená reakce na velmi nepřirozené prostředí.
psycholog Cyriel Diels z Coventry University

„Čím realističtější pak vizuální obsah obrazovky je, tím vyšší je šance, že člověk dostane kybernevolnost,“ píší autoři v deníku New York Times. „Je to základní problém, který je dnes technologickým průmyslem velmi obratně zametán pod koberec,“ tvrdí kognitivní psycholog Cyriel Diels z Coventry University.

Kybernevolnost můžou vyvolat počítačové hry, ale také moderní filmy, které sázejí na velmi rychlé střídání scén a prudkou sekvenci jednotlivých záběrů. „Nevolnost je přitom přirozená reakce na velmi nepřirozené prostředí,“ vysvětluje Diels.

Profesor Steven Rauch z Harvardovy univerzity prý kybernevolnost řeší často. Je způsobena tím, že lidé sledují rychlý pohyb očima, ale nezažívají ho fyzicky. Tato diskrepance působí na mozek a vyvolává pocity nevolnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám