Hlavní obsah

Apple odhalil El Capitana

Novinky, mif
Aktualizováno

V americkém San Francisku se v pondělí konala vývojářská konference společnosti Apple WWDC 2015. Americký počítačový gigant na ní ukázal hned dva nové operační systémy – pro stolní PC novinku zvanou El Capitan a v pořadí již devátou generaci mobilní platformy iOS, kterou využívají chytré telefony iPhone a počítačové tablety iPad.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Nový operační systém El Capitan

Článek

Úvodního slova tiskovky se již tradičně ujal šéf Applu Tim Cook, který nezapomněl pochválit, že zájem o letošní ročník vývojářské konference WWDC byl opravdu vysoký. „Dnes je tu přes 1600 lidí ze 70 zemí světa. 80 procent z nich je na WWDC úplně poprvé,“ prohlásil Cook.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Šéf Applu Tim Cook na pondělní tiskovce

Prakticky hned poté přišla řeč na nový operační systém Mac OS X. „Více než polovina aktivních uživatelů počítačů Mac přešla během prvních osmi měsíců od uvedení na nejnovější operační systém Yosemite. Takový zájem nezaznamenal žádný jiný operační systém v celé historii počítačových systémů,“ pochlubil se Craig Federighi, který v Applu vede tým softwarových vývojářů.

Jedním z důvodů, proč je o nové operační systémy od Applu takový zájem, je fakt, že je Apple nabízí majitelům předešlých licencí zadarmo. A jinak to nebude ani u letošní verze, která se jmenuje OS X El Capitan.

Rychlejší systém a pohodlnější ovládání

„Důležité jsou pro nás dvě oblasti – uživatelská zkušenost a výkonnost,“ nastínil Federighi jasně, jakým směrem se ubíral vývoj nového operačního systému El Capitan. Na stejně výkonném počítači by mělo být díky lepší optimalizaci spouštění aplikací až 1,4krát rychlejší.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Nový operační systém El Capitan

Systém by měl dbát také daleko více na uživatelský komfort. Například v prohlížeči Safari přibyla nová možnost ztišit zvuk na všech otevřených kartách, což přijde vhod především v případech, kdy pracujete s více otevřenými okny a v některém z nich začne nahlas hrát nějaká reklama nebo video. Nově se nebudete muset prohrabávat desítkami oken, bude stačit zmáčknout jediné tlačítko. Pomocí nové funkce navíc půjde karty přehrávající zvuk daleko snáze najít.

Apple iOS podeváté

Jedním z dalších hlavních bodů večera bylo uvedení nového operačního systému iOS, který používají chytré telefony iPhone a počítačové tablety iPad. Ten nese již pořadové číslo devět.

Apple iOS 9 svým vzhledem jednoznačně vychází s loňské generace. Systém je daleko barevnější, ale zároveň si zachovává své nezaměnitelné prvky – například ikony aplikací zůstaly od návrhu spoluzakladatele Applu Steva Jobse netknuté, jde o typické čtverce se zaoblenými rohy.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Nový mobilní systém iOS 9 bude daleko barevnější

Velkého vylepšení se v iOS 9 dočkala virtuální asistentka Siri. Ta by měla být podle zástupců Applu výrazně chytřejší než v předchozí verzi mobilního systému. Tak například dokáže vytipovat oblíbenou hudbu podle toho, kde se zrovna nacházíte.

Siri bere v potaz, kde zrovna jste, také u naplánovaných schůzek. Pokud máte mít například večeři v šest večer na druhé straně města, analyzuje dopravu a s dostatečným předstihem vás o schůzce informuje tak, abyste vše stihli včas. Už nikdy by se tak nemělo stát, že přijdete pozdě.

Mapy nabídnou i veřejnou dopravu

Asi největšího vylepšení by se měla dočkat aplikace Mapy. Ta nově nabídne informace o veřejné dopravě. Při plánování nějaké cesty tak bude možné vzít v potaz, že půjdete kus pěšky a pak další část dojedete tramvají nebo autobusem.

Tato funkcionalita však bude zprvu dostupná pouze ve vybraných zahraničních městech, jako jsou například Londýn, New York, Chicago, Berlín či San Francisko. S Českou republikou se zatím vůbec nepočítá.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Platební systém Apple Pay využívá už 15 miliónů lidí, americký počítačový gigant plánuje letos ještě masivnější rozšíření.

V zahraničí se má s příchodem iOS 9 výrazně rozšířit platební systém Apple Pay, kdy je místo platebních karet využíván smartphone (nebo chytré hodinky) s logem nakousnutého jablka. Například v Londýně půjde takto platit metro. Virtuální peněženka zároveň dovolí kromě platebních karet uchovávat přímo v telefonu i ty věrnostní od jednotlivých obchodů. Aktuálně Apple Pay využívá už 15 miliónů lidí.

Apple iOS 9 půjde nainstalovat na všechny iPhony a iPady, na kterých běží iOS 8. Podporován tedy bude dokonce i stařičký iPad 2.

Chytré hodinky dostanou také nové vychytávky

Zástupci Applu na WWDC 2015 nezapomněli ani na svůj zbrusu nový produkt – chytré hodinky. Ty dostanou letos také nový operační systém, byť se začaly oficiálně prodávat teprve v dubnu.

Druhá generace systému watchOS má v první řadě přinést změn uživatelského prostředí, aby hodinky působily osobněji. Na hlavní obrazovku tak například půjde dát libovolná fotografie nebo obrázek. Momentky se navíc budou moci náhodně měnit, a to podle místa, kde se zrovna nacházíte.

Foto: archív výrobce

Apple Watch

Novinkou je také speciální noční režim, ve kterém se hodinky na nočním stolku mohou v podstatě proměnit v jednoduchý budík. Když je položíte na bok, automaticky se otočí displej tak, abyste dobře viděli na hodinky.

Druhá generace watchOS bude také daleko lépe využívat funkce nového mobilního operačního systému iOS 9. Přímo na hodinkách tak půjde zobrazit v mapách i veřejnou dopravu, případně využít vylepšené funkce virtuální peněženky.

S chytrými hodinkami Apple Watch bude také daleko lépe spolupracovat virtuální asistentka Siri. Prostřednictvím hlasových povelů ovládat intenzitu podsvícení displeje a další funkce. Hodinky zároveň budou sloužit jako diktafon.

Nová služba Apple Music

Záplava novinek ale s druhou generací operačního systému pro chytré hodinky Apple Watch ani náhodou neskončila. „Dnes vypouštíme do světa Apple Music, další kapitolu v historii hudby“ prohlásil Cook poté, co na obrazovce za ním proběhlo působivé video, jak se vyvíjely přehrávače v posledních desetiletích.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Apple odhalil novou službu Music

Apple Music má být v podstatě streamovací službou, prostřednictvím které bude americký počítačový gigant nabízet hudbu svým uživatelům. „Revoluční hudební služba Apple Music je v podstatě globální rádio, které můžete poslouchat 24 hodin, sedm dní v týdnu,“ prohlásil Jimmy Iovine, hudební producent spoluzakladatel společnosti Beats Electronics, která patří od loňského roku Applu.

Stejně jako u konkurenčních hudebních streamovacích služeb si lidé budou moci playlist poskládat sami podle svých preferencí. Na rozdíl od konkurence má být lákadlem umělecká komunita. Apple totiž počítá, že přímo v aplikaci budou umělci komunikovat s fanoušky, budou zde moci snadno sdílet své tweety, příspěvky na Facebooku, apod.

Apple Music přitom necílí pouze na zařízení s logem nakousnutého jablka. Apple podle serveru Business Wire počítá například s tím, že hudební streamovací službu budou moci používat také majitelé chytrých telefonů s operačním systémem Android a přijít by měla také verze pro Windows.

V každém případě bude ale služba Apple Music zpoplatněna. Platit se bude měsíčně buď 10 dolarů (245 Kč) za jednotlivce, nebo 15 dolarů (365 Kč) za rodinný účet až pro šest uživatelů. První tři měsíce ale budou na zkoušku zadarmo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám